סיימתם את עבודתכם? זה מה שאתם צריכים לדעת
סיימתם לעבוד, התפטרתם או פוטרתם? ודאי נאמר לכם כי באפשרותכם למשוך כספי פיצויים פטורים ממס. אם נרד למספרים, נכון ל-2022 מדובר ב-12,640 ש"ח בעבור כל שנת עבודה אצל המעסיק האחרון שלכם – ללא ספק סכום נאה, שיכול לשמש אתכם לצרכים שונים כמו חופשה מפנקת בחו"ל, שיפוץ הבית, שדרוג הרכב המשפחתי ועוד...
נשמע כמו חלום! האומנם?
במעמד סיום עבודה עלינו לקבל שתי החלטות משמעותיות:
1. מה לעשות עם הפיצויים שהמעסיק משחרר בסיום ההעסקה
2. לשמור על הכיסויים הביטוחיים בהסדר הפנסיוני שלנו
כספי פיצויים – למשוך או לא למשוך?
הכספים שמופקדים מדי חודש לרכיב התגמולים בהסדר הפנסיוני של עובד או עובדת נעים בין 12.5% ל-14.5% מהשכר המבוטח שלהם - כאשר העובד מפקיד 6%-7% ותגמולי המעסיק עומדים על 6.5%-7.5%. בנוסף, המעסיק מפריש סכום שנע בין 6% ל-8.33% לטובת פיצויים. לרוב, התגמולים והפיצויים מופקדים לאותו הסדר פנסיוני.
עזבתם את מקום העבודה והחלטתם למשוך פיצויים? חשוב מאוד שתדעו כי משיכה מלאה של מרכיב הפיצויים עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לחיסכון הפנסיוני שלכם! עד לכדי פגיעה קשה בקצבת הזקנה שנקבל בגיל פרישה – והקטנתה בכ-40%!
לעיונכם דוגמה לפגיעה בפנסיה של חוסך שהפקיד לפנסיה בין הגילאים 67-25 משכר ממוצע של 9,000 ש"ח:
שימו לב שגם משיכה חד פעמית של 45,000 ש"ח בגיל 30 תוביל לפגיעה של כ-180,000 ש"ח שייגרעו מהסכום שנצבור בגיל 67.
האם קיימת פגיעה נוספת כתוצאה ממשיכת פיצויים?
התשובה היא - כן! אם נבצע פידיון מרכיב הפיצויים אנחנו עלולים לפגוע גם בהטבות מס על קצבת הזקנה, שלהן אנו זכאים החל מגיל פרישה (67 לגבר ו-62 לאישה).
לאיזו הטבת מס אנו זכאים לאחר פרישה?
הטבת המס נקראת "קצבה מזכה" – ונכון לשנת 2022 שוויה הוא 52% משכר של 8,660 ש"ח – כלומר כ-4,503 ש"ח עליהם לא נידרש בתשלום מס. בשנת 2025 שווי ההטבה צפוי לעלות ל-67% משכר של 8,660 ₪ .
שווי ההטבה בשקלים יכול להגיע עד ל-810,576 ש"ח וצפוי לעלות לסכום של עד 1,044,396 ש"ח החל משנת 2025.
כיצד משיכת פיצויים פוגעת בהטבת המס?
ישנן בעצם שתי הטבות: "פיצויים פטורים ממס" – בהם עסקנו בתחילת המאמר (תקרה של 12,640 על כל שנת עבודה, נכון ל-2022) ו"קצבה מזכה".
במעמד הפרישה, באפשרותנו לבחור בין קבלת הפיצויים הפטורים או בקצבה המזכה, או לשלב בין שתי ההטבות, אך אין אפשרות לממש במקביל את שתי ההטבות במלואן. קיים מקרה חריג אחד שבו משיכת פיצויים פטורים לא תפגע בקצבה המזכה – וזאת כאשר הפיצויים נמשכו 32 שנים או יותר בטרם היציאה לגמלאות.
בשורה התחתונה - לפני שממהרים למשוך פיצויים, חשוב להבין שמדובר בפעולה עם השלכות ארוכות טווח ולהיוועץ בגורם מקצועי.
מדוע הכרחי לשמור על הזכויות הביטוחיות בקרן הפנסיה?
קרן פנסיה אינה רק חיסכון פנסיוני - היא כוללת בתוכה שני כיסויים ביטוחיים מובנים: לתרחיש של אובדן כושר עבודה (נכות) ולמקרה של מוות בטרם עת, חס וחלילה – אז תשולם לבן/בת הזוג שלנו ולילדים שלנו (עד גיל 21) קצבת שאירים.
בעת עזיבת מקום העבודה או בתקופת אי-עבודה זמנית (בין עבודות, חל"ת, חופשת לידה מוארכת ועוד) מופסקים התשלומים לקרן הפנסיה, אך הכיסויים הביטוחיים נשמרים באופן אוטומטי לתקופה של עד 5 חודשים. כדי לשמור על אותם כיסויים, עלינו לבצע הליך ששמו "הסדר ריסק זמני".
מהו הסדר ריסק זמני?
הסדר ריסק זמני נועד לשמור את הכיסוי הביטוחי למקרה נכות ו/או פטירה בתקופה של בין עבודות וגם בתקופה של סיום עבודה. הזמן המקסימלי להסדר ריסק זמני הינו עד 24 חודשים - ולא ניתן לבצע הארכה מעבר לכך.
ככל שאנחנו מבקשים להאריך את השמירה לתקופה של עד 24 חודשים מסיום ההעסקה, נצטרך לפנות לקרן הפנסיה (ישירות או באמצעות הנציג המטפל) לצורך הסדרת התשלום באמצעות גביית עלות הכיסויים הביטוחים בתוך החיסכון הקיים - בהוראת קבע חודשית או בכרטיס אשראי.
מתי הריסק הזמני מופסק?
- לאחר חידוש ההפקדות לקרן הפנסיה (במעמד שכיר או עצמאי)
- עם ניוד כספי החיסכון לקרן פנסיה אחרת
- בעקבות בקשה של החוסכ/ת להפסקת ריסק זמני
- כאשר הצבירה ברכיב התגמולים אינה מספקת לרכישת הכיסויים הביטוחים
- לאחר קבלת קצבת זקנה או קצבת נכות
- עם הגעת החוסכ/ת לגיל תום תקופת הביטוח
- לאחר משיכת כספי התגמולים
שימו לב! משיכת רכיב הפיצויים אינה נמנית עם המקרים שמפסיקים ריסק זמני - ולכן לא פוגעת בכיסויים הביטוחיים.
נכתב על ידי שחר קייקוב
בעל תואר בכלכלה בשוק ההון ורישיון לשיווק פנסיוני זה למעלה מ-15 שנים
בעל תואר בכלכלה בשוק ההון ורישיון לשיווק פנסיוני זה למעלה מ-15 שנים