דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

נפלאות הבינה: התחום שנהנה במיוחד מפריחת ה-AI

תעשיית הדאטה סנטרס נהנית בשנים האחרונות מצמיחה אדירה ומעניין עצום בקרב ציבור המשקיעים. הסיבות? התעצמות השימוש בטכנולוגיית הענן ומהפכת הבינה המלאכותית, שצפויה להגדיל דרמטית הן את הביקוש לחוות השרתים והן את צריכת האנרגיה העולמית.
רועי ברילנט
מנהל מחלקת תשתיות
07.08.2024 | 6 דקות

האם אי פעם שאלתם את עצמכם איפה מאוחסנות כל תמונות הסלפי שלכם? הסרטונים שצילמתם לטיקטוק? הפוסטים בפייסבוק והמיילים ששלחתם? התשובה היא - בדאטה סנטר: מבנה עצום מימדים, מלא בשרתי מחשבים מזמזמים ומהבהבים, מאוורר ומקורר היטב. שם, בפנים, נשמרים כל הזיכרונות הדיגיטליים שלנו.

אבל דאטה סנטרס, "חוות שרתים" בעברית, הם לא רק מחסן לזיכרונות, אלא לכל סוגי המידע, גם הכי רגיש. באמצעות טכנולוגיית הענן ניתן לאחסן מידע בדאטה סנטרס וגם להפעיל עליו תוכנות מרחוק - במהירות, ביעילות ובצורה מאובטחת. טכנולוגיית הענן היא גם אחת הסיבות לכך שדאטה סנטרס הפכו לאחד מאפיקי ההשקעה החמים ביותר בשוק הפיננסי העולמי.

מי משתמש בטכנולוגיית הענן?

אם לפני כמה שנים חברות וארגונים החזיקו חדרי שרתים משלהם, היום רובם כבר נעזרים בשירות של דאטה סנטרס מרוחקים: זה חוסך משאבים יקרים, מאפשר שכבות הגנה מתקדמות, גיבוי ותמיכה 24/7. גופים מוסדיים כמו בנקים וחברות ביטוח וכך גם בתי חולים נדרשים על ידי הרגולציה לאחסן את הדאטה שלהם במספר אתרים, כך שאם אחד האתרים נפגע, נניח על ידי מתקפת סייבר, טיל או אסון טבע, כל המידע עדיין יישאר נגיש.

ובנוסף לחברות הגדולות, יש גם את השימוש הצרכני שממשיך להתרחב באופן חסר תקדים: אם נדבר על השימוש ברמה היומית, נראה שבכל יום נשלחים ברחבי העולם 333 מיליארד אימיילים, עולים ליוטיוב 720 אלף שעות של וידאו, לאינסטגרם – 95 מיליון תמונות וסרטונים, לטיקטוק – 34 מיליון סרטונים, שלא לדבר על מספר התמונות שמעלים לענן משתמשי הסמארטפונים שרוצים לגבות את מה שהם צילמו ולא לתפוס מקום בנייד. אף על פי שמאוד קשה לדעת במדויק כמה תוכן מיוצר בעולם בכל יום, על פי הערכות מדובר בהיקף שנע סביב 330 מיליון טרה-בייט. לא פחות ממטורף.

כל זה הופך את השימוש בטכנולוגיית הענן ליותר ויותר מבוקש והצורך בדאטה סנטרס צומח בקצב מסחרר. לפי הנתונים, בשנת 2023 תחום הענן הניב הכנסות של כ-180 מיליארד דולר. התחזיות צופות צמיחה שנתית של כ-23%, כך שבשנת 2028 ההכנסות צפויות להגיע ל-500 מיליארד דולר. זהו קצב צמיחה מרשים ביותר.

דאטה סנטרס ו-AI: הביקוש גובר על ההיצע

הסיבה השנייה לביקוש הולך וגובר בדאטה סנטרס היא השימוש שלנו בבינה מלאכותית. בכל פעם כשאנחנו שואלים שאלה את ChatGPT או מבקשים מ-Copilot לצייר לנו תמונה, בסופו של דבר מדובר בפקודה שנשלחת לשרת הממוקם בדאטה סנטר והוא אוסף, מצליב ומנתח מידע בהתאם למה שביקשנו.

מעשית, חמש מתוך שש החברות הגדולות בעולם -- שמות כמו מייקרוסופט, אנבידיה ואמזון - מחזיקות פעילות עצימה בתחום ה-AI. על רקע התנופה האדירה, בשוק מעריכים שבשלוש השנים הקרובות הנתח שתופסת הבינה המלאכותית בפעילות הדאטה סנטרס יגדל פי ארבעה לעומת המצב היום - ויהווה כ-32% מסך הביקוש לדאטה סנטרס.

תחזית נוספת צופה כי בחמש השנים הקרובות תחום ה-AI ידרוש השקעה של 1.5 טריליון דולר בדאטה סנטרס. ואם היום מדברים על דאטה סנטרס בגודל קמפוס, אז כבר נדבר על דאטה סנטרס בגודל של עיר שלמה.

הביקושים הגבוהים לדאטה סנטרס עולים במספר מונים על ההיצע הקיים בשוק ובקצב ההקמה שהשוק מצליח להקים. כתוצאה מכך, מחירי השכירות בדאטה סנטרס הגיעו לשיא כל הזמנים, והיקף השטחים הלא-מושכרים בדאטה סנטרס פועלים ירד בארה"ב ואירופה מכ-9%-10% לכ-2%-3% בלבד.

ועוד דבר שכדאי לקחת בחשבון: הגידול המואץ בתעשיית הדאטה סנטרס מוביל לעלייה משמעותית בצריכת האנרגיה העולמית. כתוצאה מכך, ישנה מגמה גוברת של השקעות בפתרונות חשמל ירוק לתשתיות אלו. גורמים מרכזיים לכך כוללים שיקולי יעילות כלכלית ארוכת טווח, דרישות רגולטוריות מחמירות, ומחויבות תאגידית להפחתת פליטות פחמן. טכנולוגיות מתחדשות כגון אנרגיה סולארית ורוח מציעות פתרונות יציבים ובני-קיימא לצרכי האנרגיה הגדלים של מרכזי נתונים.

בימים אלה תעשיית הדאטה סנטרס נמצאת בצומת דרכים מרתק. מצד אחד, הביקוש הגובר לשירותי ענן ובינה מלאכותית מניע צמיחה חסרת תקדים בתחום. מצד שני, האתגרים הסביבתיים והאנרגטיים מציבים בפני התעשייה אתגרים משמעותיים. עם זאת, הפתרונות החדשניים והמגמות החיוביות בתחום הקיימות מבטיחים עתיד מרתק ובר-קיימא לתעשייה זו.

כמשקיעים וכצרכנים כאחד, חשוב שנהיה מודעים להתפתחויות אלה ולהשפעתן הרחבה על הכלכלה והחברה. ההזדמנויות בתחום הדאטה סנטרס רבות, אך כדאי לגשת אליהן בזהירות ובתבונה, תוך הבנה מעמיקה של המגמות והסיכונים הכרוכים בהן. בסופו של דבר, ההשקעה בדאטה סנטרס היא לא רק השקעה כלכלית, אלא גם השקעה בעתיד הטכנולוגי והסביבתי שלנו.

*מובהר כי האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי וכולל הערכות ואומדנים צופי פני עתיד, וייתכן כי בפועל התוצאות תהיינה שונות. אין לראות בסקירה זו משום ייעוץ להשקעה ו/או להסתמך עליה לשם קבלת החלטות השקעה כלשהן ואין בה משום המלצה לרכישת ניירות ערך כלשהם.

נכתב על ידי רועי ברילנט

מנהל מחלקת תשתיות

מנהל מחלקת תשתיות

רוצה לקבל עוד עדכונים?
none