איך בוחרים קופת גמל להשקעה?
החלטתם לנצל את הכספים הפנויים כדי לחסוך יותר לעצמכם או למשפחה? הנה 4 קריטריונים עיקריים שלפיהם כדאי לבחור קופת גמל להשקעה
החודש נגמר. קיבלתם משכורת, כיסיתם את החשבונות ואולי גם הרשיתם לעצמכם פינוק פה ושם. אם אחרי כל זה נותרו לכם כספים פנויים, חבל שתחסכו אותם בבנק. למעשה, מאז 2016 יש לכם אלטרנטיבה משתלמת יותר – וקוראים לה קופת גמל להשקעה.
מגוון מסלולי ההשקעה, היכולת לעבור ביניהם בקלות ללא עמלות או קנסות, נזילות הכספים בכל עת והעובדה שאפשר להמיר את החיסכון לקצבת זקנה וליהנות מפטור מלא ממס רווחי הון, הופכים את קופת הגמל להשקעה למוצר חיסכון משתלם במיוחד. תוסיפו לכך את דמי הניהול הנמוכים יחסית, בטח בהשוואה למוצרי השקעה אחרים (כמו קרנות נאמנות), ותקבלו מוצר שיוכל לעזור לכם לחסוך יותר, וגם לשלם פחות.
אבל איך אפשר לבחור מתוך מגוון הקופות והחברות את הקופה המתאימה ביותר? הכנו לכם ארבעה כללי אצבע שיעזרו בהחלטה. אבל לפני שנצלול לתוך הכללים עצמם, הנה כמה הבהרות חשובות לגבי מהי בעצם קופת גמל להשקעה.
מהי קופת גמל להשקעה
קופת גמל להשקעה היא מכשיר חיסכון שאינו פנסיוני. אמנם ניתן לחסוך באמצעותה גם לפנסיה, אבל רק לצד מוצרי חיסכון פנסיוני כמו קרן פנסיה, קרן השתלמות או ביטוח מנהלים. בניגוד למוצרים שציינו קודם לכן, הפקדה לקופת גמל להשקעה אינה מוכרת לצורך הטבות מס (למעט פטור ממס רווחי הון, במידה שהגעתם לגיל הפרישה ובחרתם להעביר את הכספים לקרן הפנסיה, עבור הגדלת הקצבה החודשית).
למה היא יכולה להתאים? לכל מטרה אחרת: למי שרוצים לחסוך עבור חתונה, חופשה או רכב; למי שמיצו את תקרות ההפקדה לחיסכון הפנסיוני ומבקשים להמשיך ולחסוך עבור עצמם או עבור קרוביהם, לרבות ילדיהם וגם למי שפשוט רוצים לחסוך יותר באמצעות הכספים הפנויים שלהם. קופת גמל להשקעה, כבר אמרנו, היא חיסכון גמיש מאוד – מה שאומר שאפשר לחסוך באמצעותה סכומים קטנים וגם גדולים (עד לתקרת ההפקדה השנתית), בהפקדה חודשית או חד-שנתית ולתקופות קצרות או ארוכות, הכול בהתאם לצרכים ולרצונות שלכם.
אז איך בוחרים קופת גמל להשקעה? רצוי להסתכל על הפרמטרים הבאים:
1. דמי ניהול
השיעור המקסימלי של דמי ניהול שניתן לגבות בקופת גמל להשקעה עומד על 4% מהפרמיה ו-1.05% (במונחים שנתיים) מהצבירה. יחד עם זאת, רוב החוסכים משלמים שיעור נמוך יותר, בין השאר בזכות הסדרי הטבות כאלה ואחרים שהשיגו לעצמם. למשל, במסגרת הטבה של מועדון לקוחות, או איגוד עובדים. חלק גם מנהלים משא ומתן פרטני. מטבע הדברים, ככל שסכום החיסכון שהם מעוניינים להפקיד גבוה יותר, כך עולה הסיכוי להשיג הטבה טובה יותר.
2. מסלולי השקעה
החיסכון בקופת גמל להשקעה מורכב מסכום הכספים שנצברו בקרן, בתוספת תשואה (או בניכויה, אם מדובר בתשואה שלילית) ובניכוי הוצאות (דמי ניהול והוצאות ניהול השקעות). תשואה היא אחוז המבטא את הביצועים של הקופה במסלול ההשקעה הספציפי בשוק ההון.
מטבע הדברים, ככל שתרצו לחסוך לתקופת זמן ארוכה יותר, מוטב שתשקלו מסלול עם רמת סיכון גבוהה יותר, שיאפשר לכם להשיג תשואה גבוהה יותר לאורך זמן (מתוך הנחה שגם הפסדים, אם ייגרמו, יתקנו את עצמם במרוצת השנים). לחילופין, אם אתם חוסכים למטרה בטווח הקצר, עדיף ללכת על רמת סיכון נמוכה יותר, שאולי תשיג תשואה יותר נמוכה, אבל גם פחות צפויה לגרום לכם להפסדים.
שימו לב שקיימת שונות בין החברות בתמהיל ההשקעה או מדיניות ההשקעה בין מסלולי השקעה שונים, גם אם "על הנייר" הם נשמעים דומים. בהחלט ייתכן, למשל, שהרכב המניות בו משקיעה חברה אחת שונה מהרכב המניות שבו משקיעה חברה אחרת, גם אם לשני המסלולים יש שם זהה ("מסלול מנייתי"). במנורה מבטחים, למשל, יש מסלול מנייתי פסיבי המושקע במניות חו"ל שנצמד, בין היתר, למדד ה-P&S 500. זאת, בעוד ייתכן שמסלול בחברה אחרת נצמד למדד זה בלבד, כלומר "שם את כל הביצים בסל אחד".
לכן, מרגע שבחרתם את רמת הסיכון הרצויה לכם, השלב הבא הוא לבחון את מסלולי ההשקעה של החברות השונות הרלוונטיים לרמת הסיכון שאתם מעדיפים, ולאחר מכן – להשוות בין המסלולים עצמם והתשואות שלהם בשנים האחרונות. אם בחרתם, למשל, במסלול המבוסס ברובו על מניות – אפשר להשוות את הביצועים של מסלולים אלה בחברות השונות דרך אתר "גמל נט".
3. תשואה
כאמור, תשואה משקפת את ביצועי הקופה במסלול ההשקעה שבחרנו, והיא יכולה להיות חיובית או שלילית. לאחר שהחלטנו באופן כללי על רמת הסיכון של החשבון ובחרנו את מדיניות ההשקעה הרלוונטית, ניתן להשוות את התשואות שהושגו במסלולים של חברות שונות. אפשר לעשות זאת, כאמור, דרך אתר "גמל נט". כדאי להשוות בין מסלולים שרמת הסיכון שלהם היא פחות או יותר זהה.
קחו בחשבון שהתשואות מפורסמות גם באתרים של החברות השונות, המחויבות לפרסם את התשואה השנתית, וממוצע התשואה בשלוש ובחמש השנים האחרונות. נתונים אלה גם מתפרסמים על בסיס קבוע גם בעיתונות הכלכלית.
אם נטיית הלב שלכם היא לכיוון מסלולים מחקי מדד, סביר להניח שתתקשו למצוא היסטוריית תשואות ארוכה באתרי החברות, משום שלרוב מדובר במסלולים חדשים יחסית. כלומר, הם עדיין לא צברו את ההיסטוריה הנדרשת (שלוש עד חמש שנים) לפרסום.
עוד משהו שכדאי להביא בחשבון הוא שמסלולי השקעה הנצמדים למדד משיגים את תשואת המדד בקירוב, ולא ב-100%. בשל כך, ייתכנו פערים בין תשואת המדד לתשואת המסלול מחקה המדד, אם כי לרוב מדובר בהבדלים זניחים.
4. הגוף המנהל
אלמנט נוסף שיכול לסייע בבחירת קופת הגמל להשקעה הוא המוניטין והניסיון של החברה המנהלת. קיימות חברות רבות בשוק המציעות קופות גמל להשקעה, כאשר חלקן חברות חדשות יותר, ואחרות ותיקות ומנוסות. אם כבר יש לכם מוצר חיסכון בגוף מסוים, ואתם מרוצים מרמת השירות, זה בהחלט שיקול חשוב, במיוחד אם תרצו לבקש בהמשך למשוך או ללוות מהכספים בקופה ולדעת שיש עם מי לדבר.
מנורה מבטחים מציה מגוון מסלולי השקעה בקופת גמל להשקעה, המתאימים לכל צורך ולכל העדפת סיכון. תמיד אפשר לשוחח עם מומחה כדי להתאים את תנאי החיסכון לצרכים שלכם ולבחור במסלול ההשקעה שהולם אותם בצורה מיטבית. לתיאום פגישה עם מומחה, השאירו לנו פרטים בכפתור למטה.