2022 נראית כמו היסטוריה רחוקה: מה עבר על חברות הביג טק במחצית הראשונה של 2023?
שנת 2022 סיפקה תזכורת כואבת לכך ששוק ההון נתון לתנודות ולסיכונים. הירידות החדות במדדים המובילים באדיבות האינפלציה, הריבית המטפסת, החשש ממיתון ועוד סיבות רבות ומגוונות, הציבו תנאי פתיחה לא פשוטים לשווקים ב-2023. חרף כל אלה, המחצית הראשונה של השנה הציגה תמונה מעודדת בהרבה מקודמתה וביצועים מרשימים בשווקי המניות בארה"ב, באירופה ובאסיה.
בבורסה האמריקנית למשל, מדד הנאסד"ק 100 עתיר מניות הטכנולוגיה, שאיבד אשתקד כשליש משוויו, נסק בכ-39% מתחילת השנה. גם ה-S&P500, שצנח ביותר מ-18% בשנה שעברה, המריא בכ-17% נכון לסוף חודש יוני.
כשבוחנים לעומק מי הן האחראיות העיקריות לעליות החזקות בוול סטריט ב-2023, כמו גם לירידות אשתקד, מגיעים די במהרה לענקיות הטכנולוגיה, שנתפסות כקטר של הכלכלה העולמית. ואם נהיה יותר ספציפיים, למניותיהן של 6 חברות: מועדון ה"ביג טק" – הכינוי לחמשת תאגידי טכנולוגיית המידע הגדולים ביותר בארצות הברית – אפל (AAPL) , גוגל (GOOGL), אמזון (AMZN), מטא (META - לשעבר פייסבוק) ומייקרוסופט (MSFT), כשאליהם הצטרפה בסערה ענקית השבבים אנבידיה (NVDA), שנסקה ב-190% מתחילת השנה.
"אנחנו לא מסתכלים על חברות המגה-קאפ בתחום הטכנולוגיה כיחידה אחת, ובהחלט לא משקיעים בהן מנקודת מוצא שכזו – לכל אחת ליבה עסקית שונה, שווקי קצה שאליהן היא פונה ופרופילי צמיחה ורווח משל עצמה - אבל חשוב להבין עד כמה משמעותית ודרמטית ההשפעה שלהן על שווקי המניות הגלובליים", מסביר אסף בראל חנדלי, מנהל השקעות בצוות מניות חו"ל במנורה מבטחים.
"רק כדי לקבל קנה מידה, משקלן של 6 חברות טכנולוגיה מהווה יותר מ-25% ממדד S&P500 וכ-15% מהמדד הגלובאלי (MSCI ACWI). נתח זה גדול יותר ממשקלן המשותף של כל חברות האנרגיה, החומרים, התשתיות והנדל"ן במדד המניות העולמי ביחד. הוא מקביל למשקל של אירופה וסין ביחד. בסופו של דבר, אנחנו מדברים על שווי שוק משותף בסך של כ-10 טריליון דולר לצד הכנסות בגובה של 1.6 טריליון דולר. אי אפשר להתעלם מכך, בין אם נרצה ובין אם לא".
המספרים ממחישים, מציין חנדלי, את השליטה המוחלטת של אותן חברות במגוון תעשיות ענק: "מייקרוסופט לדוגמה הניבה רווח נקי של כ-70 מיליארד דולר ב-12 החודשים האחרונים – יותר מכל החברות הציבוריות בתחום התוכנה ביחד - וזה אפילו לא קרוב. אותה המגמה נוגעת גם לגוגל ולמטא בשוק פרסום הדיגיטלי".
"המשקיעים חזרו להתמקד ברווחים"
שנת 2022 לא הייתה שנה מוצלחת למניות חברות הביג טק. מטא בלבד איבדה כ-64% משווי המניה שלה ב-ואילו גוגל השילה 39%, כששתיהן סבלו קשות מההאטה בענף הפרסום הדיגיטלי. במקביל, התכווצות שוק המסחר הדיגיטלי, שצמח בעידן הקורונה והפוסט-קורונה, חתכה כמחצית משווי מניית אמזון. מניות אפל ומייקרוסופט נפגעו מעט פחות, אולם עדיין השילו אחוז דו ספרתי משוויין.
"בשנת 2022 הירידות בקרב ענקיות הטכנולוגיה נבעו משלוש סיבות עיקריות: סנטימנט שלילי שנוצר בקרב המשקיעים לנוכח צמיחה שנראתה איטית בהשוואה ל-2021, העסקת יתר בחלק מהחברות ועלייה בשיעור הריבית", מסביר חנדלי.
"אז למה השנה הנוכחית כל כך שונה מהשנה שעברה? אין סיבה בלעדית לכך, ולכל חברה יש סיפור ייחודי משלה, אבל ישנם שלושה הבדלים עיקריים, לאו דווקא בסדר החשיבות הבא: תהליכים ברורים של התייעלות ומשמעת בהוצאות, AI גנרטיבי והאצה לצמיחה מחדש בכל החברות, מה שמניע אמון בהאצה מחודשת בצמיחת הרווחים. מעבר לכך, המשקיעים חזרו להתמקד בצורה חדה מאוד ברווחים ולא רק בצמיחה בהכנסות, וצריך לזכור שמדובר בחברות רווחיות להפליא, בכל קנה מידה – מרווחים, תשואות להון וכו'".
דומיננטיות הולכת וגוברת
אז האם הביג טק יתפוס נתח יותר גדול ומשמעותי מחיינו? לחנדלי תשובה די נחרצת. "כשבוחנים את שלוש המהפכות הגדולות האחרונות בתחום הטכנולוגיה – האינטרנט, הסמארטפון ומחשוב ענן - רואים שהחברות הללו היו אלו שהתוו את הדרך. כעת, כשנראה שה-AI, ובפרט AI גנרטיבי (Generative AI), ייקח את החדשנות לשלב הבא שלה, תבחינו שוב באותו צוות מצומצם של חברות טכנולוגיה אמריקניות שניצב בחוד החנית".
"עכשיו בואו ניקח צעד אחורה ונשאל את עצמנו – איזה אחוז מהיום שלנו מושקע בשימוש במוצרים ושירותים של ענקיות הטכנולוגיה האמריקניות?
"גוגל (אנדרואיד) ואפל (אייפון) למשל, שולטות בזמן שבו אנחנו מתעסקים בטלפון הנייד שלנו. כשבוחנים את הרשתות החברתיות שבהן אנו מבלים - פייסבוק, אינסטגרם ולמי ששכח, גם וואטסאפ, נמצאות בבעלות מטא ואילו יוטיוב שייכת לגוגל. ומה לגבי הזמן שבו אנו שוהים במשרד? יישומי ה-Windows ואופיס במחשבי העבודה של רובנו הם מבית היוצר של מייקרוסופט, שגם מנהלת באופן מוחלט יחד עם אמזון וגוגל את יישומי תוכנות הענן שבהם אנו משתמשים.
"אולי מפחיד לחשוב על כך, אבל אנחנו ממש מבלים את רוב השעות שבהן אנו ערים בשימוש במוצרים ושירותים המנוהלים ע"י חמש חברות אמריקניות. האם זה עתיד להשתנות? האם הפלטפורמות הללו הולכות לגזול חלק פחות משמעותי מהיום-יום שלנו? אם תשאלו אותי – כרגע, התשובה היא לא".
מובהר כי האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי וכולל הערכות ואומדנים צופי פני עתיד, וייתכן כי בפועל התוצאות תהיינה שונות. אין לראות בסקירה זו משום ייעוץ להשקעה ו/או להסתמך עליה לשם קבלת החלטות השקעה כלשהן ואין בה משום המלצה לרכישת ניירות ערך כלשהם.