דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

כך תפצחו את הדו"ח השנתי של קרן הפנסיה

הדו"ח השנתי שקרן הפנסיה שולחת אחת לשנה הוא אחד המסמכים החשובים שאנחנו מקבלים.
הבעיה היא שרובנו לא תמיד יודעים כיצד לפענח אותו  

קיבלתם לאחרונה ב-SMS, בדואר אלקטרוני או בתיבת הדואר את הדו"ח השנתי של קרן הפנסיה שלכם? לפני שתשברו את הראש בשלל מונחים מקצועיים וסבוכים, הכנו עבורכם מדריך שיעשה לכם סדר. 

איך בנוי הדו"ח השנתי המקוצר? 

הדו"ח השנתי של קרן הפנסיה בנוי למעש ה משני דו"חות: הדו"ח השנתי המקוצר והדו"ח השנתי המפורט. כל אחד מהדו"חות מועלה באופן אוטומטי לאזור האישי שלנו באתר החברה המנהלת את הקרן הפנסיה שלכם.  

תשלומים צפויים מקרן הפנסיה 

קרן פנסיה מקיפה אמורה לשמש אותנו בגיל זקנה ובנוסף היא כוללת כיסויים ביטוחיים למקרה נכות (אובדן כושר עבודה) וקצבת שאירים במקרה של פטירה בטרם עת. החלק הראשון של הדו"ח מציג תשלומים צפויים המבוססים על נתוני החשבון נכון למועד שליפת הנתונים לדו"ח (סוף חודש דצמבר בשנה אליה מתייחס הדו"ח), מבלי להתייחס לשינויים שנעשו בחודשים העוקבים או תשלומים שעתידים להיכנס עד למועד הפרישה.  

 מה חשוב לבדוק בחלק זה?

הנתון הראשון המציג "קצבה חודשית הצפויה לך בפרישה בגיל 67" פחות רלוונטי לחוסכים צעירים שיש להם עוד שנות חיסכון רבות. עם זאת, המלצתנו לחוסכים המתקרבים לגיל הפרישה היא לבחון היטב את הסכומים על מנת לוודא מבעוד מועד האם הקצבה הצפויה תספק אותם, או שמא נדרשות פעולות נוספות על מנת להגדיל את סכום הקצבה העתידי, לדוגמה הפקדה לקרן הפנסיה באופן עצמאי.

מי שאין לו שאירים, רשאי להגיש בקשה לוויתור על כיסוי ביטוחי לשאירים (לתקופה של 24 חודשים ממועד הוויתור) וכך לחסוך את העלות בגין הכיסוי הביטוחי לשאירים.  

תנועות בקרן הפנסיה בשנת הדו"ח 

חלק זה מציג את "השורה התחתונה" של הסכומים הצבורים בקרן הפנסיה ושל הסכומים שנגבו או נמשכו אליה וממנה בשנת הדו"ח.  

מה חשוב לבדוק בחלק זה?

ראשית כל רצוי לבדוק את הסכומים המצוינים בתחילת החלק תחת "יתרות הכספים בקרן בתחילת השנה", להשוות אותו לנתון "יתרת הכספים בקרן בסוף השנה" בדו"ח השנתי הקודם (שגם אותו ניתן למצוא באזור האישי) ולוודא שהסכומים זהים.

אם בוצעו העברות מהקרן, אל הקרן או משיכות של כספים, מוצע לבדוק שהסכומים המצוינים בדו"ח אכן תואמים את הסכומים שהועברו או נמשכו על ידיכם בפועל.  

מה משמעות הסעיף "עדכון יתרת הכספים בגין הפעלת מנגנון איזון אקטוארי"? 

קרן פנסיה מבוססת על מנגנון של "ערבות הדדית" שמשמעותו היא שכל הכספים של כל החוסכים מופקדים אל חשבון נאמנות אחד שממנו משולמות הקצבאות לכלל העמיתים. מדי שנה נדרשת קרן הפנסיה לבצע חישוב של כל קצבאות הנכות והשאירים ששולמו אל מול פרמיות הביטוח שנגבו. אם יש עודף (מכונה "עודף אקטוארי") מזוכים חשבונות העמיתים בעודף שנוצר. אם קיים גרעון (מכונה "גרעון אקטוארי") הוא מקוזז מחשבונות העמיתים עד לאיפוסו.

הסכומים שהוחזרו לחשבון במקרה של עודף אקטוארי והסכומים שנגבו מהחשבון במקרה של גרעון אקטוארי מצוינים במסגרת סעיף זה. דמי ניהול שנגבו בפועל מהעמית בקרן בחלק זה יצוין שיעור דמי הניהול שנגבו מהחשבון עבור ניהול השקעות קרן הפנסיה.   

מה חשוב לבדוק בחלק זה?  

בחלק זה מומלץ לבדוק ששיעור דמי הניהול הנגבים מההפקדה ומהחיסכון תואם את הסדר דמי הניהול שהובטח לכם באופן אישי, או על ידי המעסיק או על ידי כל גורם אחר. 

מסלולי השקעה ותשואות 

בחלק זה יוצגו מסלול או מסלולי ההשקעה שחלים על החשבון שלנו, וכן התשואה שהושגה במסלולים אלה בשנת הדו"ח.  

מה חשוב לבדוק בחלק זה?

ראשית כדאי לבדוק שמסלולי ההשקעה המצוינים בדו"ח הם אכן אלה שבחרתם. אם לא בחרתם מסלול באופן יזום, מסלול ההשקעה שיצוין הוא מסלול ברירת המחדל: מסלול ההשקעה הכללי או מסלול יעד לפרישה בהתאם לשנה בה הצטרפתם לקרן הפנסיה.

בשלב השני רצוי לבדוק האם מסלולי השקעה אלו אכן תואמים את ההעדפות שלכם או הסטטוס שלכם כיום.  

פירוט הפקדות כספים בקרן בשנת הדו"ח   

בחלק זה נמצא פירוט של כל אחת מההפקדות החודשיות שנעשו לקרן בחלוקה לפי רכיב תגמולי עובד, תגמולי מעביד ורכיב פיצויים.  

מה חשוב לבדוק בחלק זה?

המלצתנו היא להשוות כל אחת מההפקדות המצוינות בטבלה אל מול תלושי השכר שלכם או חשבון הבנק שלכם (אם ביצעתם הפקדות בעצמכם) ולוודא שכל הסכומים מכל המעסיקים שהפקידו לכם באותה השנה מצוינים בדו"ח.

אם מצאתם חוסרים או מעסיקים שלא מצוינים בדו"ח, רצוי להתחיל את הבירור אל מול הנהלת החשבונות או מנהל ההסדר אצל המעסיק, על מנת לבדוק האם נשלחו הכספים בצירוף הפרטים שלכם באופן תקין.

בין לבין, אתם מוזמנים להיכנס לאזור האישי, לעקוב אחר ביצועי החיסכון הפנסיוני שלכם ולבצע מגוון פעולות באופן דיגיטלי וללא צורך בסיוע מנציגי שירות.