דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

לא רק לכלכלנים: מהן התשואות בקרן הפנסיה ולמה הן חשובות?

החיסכון הפנסיוני הוא לא רק סך הכספים שאנחנו (או אנחנו בשיתוף המעסיק) הפקדנו במרוצת השנים. הנה כל מה שחשוב לדעת על תשואות וההשפעה שלהן על חיסכון לטווח ארוך

עבור רובנו, החיסכון הפנסיוני הוא החיסכון המשמעותי והארוך ביותר שננהל במהלך חיינו, ולתשואות שמושגות עליו במהלך תקופת החיסכון יש תפקיד משמעותי בגובה הקצבה שתשמש אותנו בגיל הפנסיה. אבל, חיסכון פנסיוני הוא לא רק משוואה שמורכבת מהפקדות שוטפות בניכוי דמי ניהול. מדובר בהשקעה שלעתים רואה פירות, בין השאר בזכות עליות בשוק ההון. רק שלרוב האנשים לא ידוע באיזה מסלול השקעה נמצאת קרן הפנסיה שלהם, לא כל שכן איזו תשואה ממוצעת השיגה בשנים האחרונות.

בשל כך, מאמר זה יסייע לכם להבין כיצד הכספים בקרן הפנסיה מושקעים והיכן, כמו גם כיצד ניתן לעקוב אחר הביצועים של החיסכון הפנסיוני לאורך זמן. נתחיל מלהסביר למה הכספים מושקעים מלכתחילה בשוק ההון, וכיצד תוכלו לדעת ממה מורכב תיק ההשקעות שלכם. 

מדוע הכספים מושקעים בשוק ההון? 

אלברט אינשטיין הגדיר את אפקט הריבית דריבית כפלא השמיני וציין כי "מי שמבין זאת מרוויח, ומי שלא, מפסיד". כולנו רוצים להיות בצד המרוויח, ושוק ההון הוא בדיוק המקום המאפשר זאת. הכספים הצבורים בחסכונות הפנסיונים שלנו מושקעים במגוון רחב של נכסים, במטרה להשיג לנו תשואות נאות. הם גם מושקעים במטרה ליהנות מהאפקט המצטבר של הריבית דריבית, שהופך משמעותי יותר ככל שמשך ההשקעה ארוך יותר.

עם זאת, קיימים הבדלים משמעותיים במדיניות ההשקעה של מסלולי השקעה שונים, מה שמוביל לפערים של עשרות אחוזים בתשואה הממוצעת לאורך זמן. בנוסף, קיימים הבדלים בין החברות השונות, גם ביחס למסלולי השקעה בעלי מדיניות השקעה דומה, ולכן רצוי לבחון היטב את קרן הפנסיה ואת מסלול ההשקעה שנבחר. 

ממה בנוי תיק ההשקעות שלי ואיפה אפשר לעקוב אחר התשואות?

אחד היתרונות הבולטים בבחירה בקרן פנסיה מקיפה הוא אג"ח המיועדות. מדובר למעשה בהטבה שניתנת על ידי המדינה - סבסוד ריבית קבועה ללא תלות בנעשה בשוק ההון. נכון להיום, שיעור אג"ח המיועדות בקרן פנסיה מקיפה עומד על כ-30% והתשואה המוענקת מכוחן עומדת על ריבית שנתית אפקטיבית ריאלית של 4.86%.

חשוב לציין כי במסגרת חוק ההסדרים (התקציב) שעבר בשלהי 2021, אושרה רפורמה שתמיר (בצורה הדרגתית) את אגרות החוב המיועדות בהתחייבות של המדינה, בגין 30% מנכסי קרן הפנסיה, להשלמת התשואה של קרן הפנסיה לתשואת יעד של 5.15% צמוד למדד. התהליך יתבצע החל מאוקטובר 2022 באופן הדרגתי.

יתרת הנכסים מושקעים בשוק ההון, במגוון רחב של מסלולי השקעה. במבט על, ניתן לאפיין את מסלולי ההשקעה לפי אלה שמוגדרים בסיכון מוגבר, אך עם סיכוי לתשואה גבוהה יותר בתרחיש של עליות בשווקים, כגון מסלולי ההשקעה המנייתיים. לצדם, קיימים מסלולי השקעה בסיכון נמוך יותר, שהסיכוי לקבל עבורם תשואה גבוהה במקרה של עליות בשווקים הוא גם נמוך יותר – ולרוב אלו מסלולי השקעה מוטי אג"ח.

בין שני קצוות אלה, ניתן למצוא מגוון רחב מאוד של מסלולים בעלי תמהיל מעורב, המשלב מגוון רחב של נכסים כמו מניות, אג"חים ממשלתיים, אג"חים קונצרנים, מזומנים וכיו"ב. רמת הסיכון של כל מסלול נמדדת לרוב לפי יחס ההשקעה במניות אל מול ההשקעה בנכסים האחרים.

כל חברה מפרסמת את מסלולי ההשקעה שלה באתר האינטרנט שלה. לצד כל מסלול השקעה, מפורסמת התשואה ב-12 החודשים האחרונים, כמו גם ממוצע התשואה בשלוש השנים האחרונות וממוצע התשואה בחמש השנים האחרונות. אופן הצגה זה מסייע להשוות בין מסלולים שונים ולבחור את האפשרות שהכי מתאימה לכם ולהעדפות הסיכון שלכם.

למי שמתלבט בין מסלולים דומים בחברות מנהלות שונות, מעמידה רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון את מערכות ה"פנסיה נט" וה-"גמל נט" שבהן מעודכנים כל מסלולי ההשקעה של כל החברות, לרבות הביצועים שלהם מהשנים האחרונות, מה שמאפשר השוואה גרפית בין מסלול למסלול ובין חברה לחברה. 

איך אפשר לדעת איזה מסלול השקעה יתאים לי?

אחת השאלות הגדולות, שאלת מיליון הדולר אם תרצו (או אפילו מיליון וחצי, אם בחרתם נכונה את מסלול ההשקעה) היא איך אפשר לדעת איזה מסלול השקעה מתאים לנו.

כמו בהרבה החלטות בנושאים פיננסיים, אין תשובה אחת שמתאימה לכולם. כדי לענות על השאלה, צריך קודם כל לדעת בני כמה אתם ומהן העדפות הסיכון שלכם. ככלל, בעת הצטרפות לקרן הפנסיה, ברירת המחדל היא לצרף חוסכים למסלולים תלויי גיל, שבהם רמת הסיכון היא פונקציה של גיל החוסך. כדי כך, אם אתם צעירים, כנראה שכברירת מחדל הכספים שלכם מושקעים בנכסים מנייתיים, כדי שתוכלו ליהנות מהסיכוי לתשואה גבוהה מצד אחד, ומצד שני, מהאפשרות לתקן את ההפסדים בטווח הארוך, במקרה של מפולת או משבר כלכלי. אם כבר לא נותרו לכם שנים רבות לחסוך עד הפרישה, כנראה שאתם חוסכים בנכסים פחות תנודתיים, כמו אג"ח ממשלתיות (שאינן חפות מסיכונים) ומסלולים שקליים.

לצד המסלולים תלויי הגיל, יש לקחת בחשבון את העדפת הסיכון והסטטוס של כל אחד ואחת. יש מי שרגישים לתנודתיות, גם אם היא "על הנייר בלבד" וכל משבר כלכלי מדיר שינה מעיניהם. לחילופין, יש את מי שגם בגיל 60 רוצים לקחת סיכונים, ולו בשביל הסיכוי לתשואה גבוהה יותר. לאותם אנשים יש, במקרים רבים, גם נכסים אחרים או חסכונות נוספים שיכולים לשמש אותם במקרה של משבר. אנשים שחשוב להם להגדיר בעצמם את רמת הסיכון יכולים לבקש לעבור למסלול עם רמת סיכון גבוהה או נמוכה יותר, ללא קשר לגילם. 

מה קורה אם לא בחרתי מסלול השקעה?

כאמור, בכל אחת מקרנות הפנסיה קיימים מסלולי ברירת מחדל עבור מי שלא בחר באופן יזום את אחד ממסלולי ההשקעה. למעשה, מי שהצטרפו לפנסיה עד שנת 2016 ולא בחרו מסלול השקעה כלשהו, שויכו באופן אוטומטי למסלול שנקרא "מסלול כללי". מדובר במעין מסלול סל, המאגד מגוון רחב של נכסים, וביניהם נכסים מנייתיים ואג"ח ממשלתיות וקונצרניות, כאשר מדיניות ההשקעה ותמהיל ההשקעה משתנה בין חברה אחת לאחרת. מסלולים אלה סגורים להצטרפות החל משנת 2016.

בשנת 2016 נכנסה לתוקף כאמור רפורמה חדשה, המתבססת על מסלולי השקעה שבהם מדיניות ההשקעה היא פונקציה של גיל החוסך. במסגרת מדיניות זו, מידת הסיכון הולכת ופוחתת באופן אוטומטי ככל שגיל החוסך עולה.

מרבית החברות המנהלות השיקו 3 מסלולי השקעה תלויי גיל, המתאימים לשלוש קבוצות גיל שונות. מנורה מבטחים היא החברה היחידה שהשיקה 9 מסלולים המותאמים לשנת הפרישה הצפויה של החוסכים (למשל, 2055), כאשר ההפרש בין כל מסלול לבא אחריו עומד על 5 שנים. השיבוץ נעשה לפי גיל החוסך במועד ההצטרפות והמעבר בין מסלול למסלול קורה באופן אוטומטי, בהתאם לגילם העולה של החוסכים, וללא צורך בבקשה מצדם.

האם יש לי אפשרות להשפיע על תמהיל ההשקעה במסלול שבחרתי?

בקרנות פנסיה ולמעט במסלולים מחקי מדד, ההשקעות מנוהלות על ידי מנהלי ההשקעות. אלה בוחנים על בסיס יומיומי את הנעשה בשווקים בעולם ומשנים בהתאם לכך את תמהיל ההשקעה וסוגי הנכסים. זאת, בהתאם למדיניות ההשקעה של כל מסלול ומסלול.

מדיניות ההשקעה שמציינת את תמהיל הנכסים (אחוז ההשקעה בכל סוג נכס) מפורסמת באתר החברה. במקרה של מסלולים פסיביים שאינם מחקים מדד, הבחירה בסוג הנכס הספציפי (למשל, במניות של איזה חברה להשקיע) היא של מנהלי ההשקעות, ולחוסך הפרטי אין אפשרות לבחור או להתנגד לעניין. 

איך אפשר לשנות את מסלול ההשקעה והאם השינוי הפיך?

אחד היתרונות הבולטים בחסכון פנסיוני הוא שבניגוד להשקעות אחרות, מעבר בין מסלול השקעה אחד לאחר לא נחשב לאירוע מס. מעבר לכך, אין קנסות או עמלות על הפעולה ואין מגבלה לכמות הפעמים שניתן לעשות זאת. מדובר גם בפעולה קלה ופשוטה, שניתן לעשות על ידי פנייה לחברה המנהלת ומילוי טפסים מתאימים.

אנו מזמינים אתכם להכיר את מגוון מסלולי ההשקעה הרחב שמעמידה מנורה מבטחים ללקוחותיה ולמצוא את המסלול המתאים לכם ביותר. אפשר לעשות זאת בקלות באמצעות עיון במגוון מסלולי ההשקעה שבאתר האינטרנט. כמו בן שתמיד אפשר לשוחח בנושא גם עם מתכנן פנסיוני.