דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

באיזה מסלול השקעה תחסכו לפרישה?

התשובה לשאלה ממש לא מובנת מאליה. הנה מה שצריך לדעת על המסלול הכללי, המסלולים תלויי הגיל, והבחירה הנכונה במסלול ההשקעה שישמש אתכם עד לפנסיה

אם אתם בני 55 ומעלה, כנראה שאתם כבר מתכננים תכניות ליום הפרישה לפנסיה. אולי תכננתם ללמוד משהו חדש, לטייל בעולם, או לבלות יותר זמן עם המשפחה. לא משנה מה תכננתם, כנראה הסתמכתם על כך שהחיסכון הפנסיוני יקיים אתכם בכבוד לאחר הפרישה, ואולי גם השקעתם מחשבה בבחירת קרן הפנסיה שתלווה אתכם ליום המיוחל. אבל האם אתם יודעים מהי מדיניות ההשקעה בקרן הפנסיה שלכם?

למעשה, לבחירה נכונה של מסלול השקעה בקרן הפנסיה עשויה להיות השפעה לא קטנה על גובה הצבירה שלכם, בטווח הקצר והרחוק. השפעה, שעשויה רק ללכת ולהתעצם ככל שמתקרבים ליציאה לפנסיה. כדי לתת לכם כמה שיותר כלים לביצוע בחירה נכונה ככל האפשר, הנה כמה דברים שצריך לדעת על מסלולי השקעה בקרן הפנסיה.

על קצה המזלג, כברירת מחדל ואם לא בחרתם במסלול השקעה אחר, כנראה ששיבצו אתכם לאחד משני סוגי מסלולי השקעה. אלה הם המסלולים וההבדלים ביניהם:

מסלול ההשקעה הכללי

אם הצטרפתם לקרן הפנסיה לפני שנת 2016, ולא בחרתם במסלול השקעה אחר, זה מסלול ההשקעות שחל עליכם - מדובר במסלול המורכב מאג"ח ממשלתיות וקונצרניות, ובחלקו מהשקעה במניות. הרכב הנכסים בתיק מגוון ומפוזר המשלב בין השקעות בארץ לבין השקעות בחו"ל. 

כמו כן, וכמו ביתר מסלולי ההשקעה בקרן הפנסיה המקיפה, גם מסלול זה נהנה מהבטחת תשואה מצד המדינה על חלק מהנכסים בקרן באמצעות אגרות חוב מביטוח תשואה של המדינה ("אג"ח מיועדות"). חשוב לציין כי החל מאוקטובר 2022 המודל הקיים עתיד להשתנות באופן ניכר, כך שהבטחת התשואה באמצעות אגרות החוב המיועדות תבוטל בהדרגה ובמקום ייכנס לתוקפו מודל בו המדינה תשלים תשואה לקרן הפנסיה, על חלק מהנכסים, ל-5.15% (צמוד למדד), ככל והקרן לא תגיע לתשואת היעד.  

חשוב לציין שמאז תחילת 2016, המסלול סגור למצטרפים חדשים כך שמי שעובר ממנו למסלול אחר, לא יוכל לחזור אליו.

מה היתרון במסלול ההשקעה הכללי?

מדובר במסלול השקעה כללי עם מדיניות גמישה שמאזנת בין השקעה באג"ח קונצרני, ממשלתי ומניות. המסלול משלב גם השקעה בנכסים אלטרנטיביים לא סחירים, כגון השקעה ישירה בנדל"ן, מתן הלוואות והשקעה בקרנות השקעה.

מסלול השקעה תלוי גיל 

בשנת 2008 חווה העולם משבר כלכלי גדול, וחסכונות שנבנו במשך שנים ספגו הפסדים של עשרות אחוזים. המצב פגע יותר מכל בחוסכים שהתקרבו לגיל פרישה שראו כיצד החיסכון שלהם הצטמק במידה משמעותית. כדי למנוע מפגיעה כזאת להישנות בעתיד, כלכלנים התחילו לבחון מודלים המתמקדים במדיניות השקעה כפונקציה של גיל החוסך. המודל שאומץ במדינות רבות בעולם היה "המודל הצ'יליאני", שלמעשה הונהג בצ'ילה עוד לפני המשבר.

המודל קובע, כברירת מחדל, שחוסכים שלא עשו בחירה אקטיבית של מסלול השקעה, ישויכו באופן אוטומטי למסלול המתאים לגילם. זאת, מתוך הנחה שחוסכים צעירים יכולים "להרשות לעצמם" תנודתיות גבוהה לצורך השגת תשואה גבוהה – שכן גם אם יהיו הפסדים, הם צפויים לתקן את עצמם במרוצת השנים. לחוסכים מבוגרים יותר, לעומת זאת, נותרו פחות שנים לחסוך – ולכן רמת הסיכון במדיניות ההשקעה שלהם צריכה להיות נמוכה יותר (תתבסס על אג"ח ממשלתי, למשל), ותמשיך לרדת עם הגיל.

המודל נכנס לתוקף בישראל בשנת 2016 והושק בשם "המודל החכ"ם - חיסכון כספי מותאם". החל משנה זו, כל מצטרף חדש לקרן פנסיה מקיפה (או לקופת גמל לחיסכון), שלא בחר במסלול השקעה אחר, יצורף כברירת מחדל לאחד מהמסלולים תלויי הגיל, וזאת בהתאם לגילו. 

מדוע נהוג להפחית את הסיכון ככל שהגיל עולה?

שוק ההון ידוע כמקום תנודתי, ומעת לעת הוא עובר משברים בסדרי גודל משתנים. יחד עם זאת, ההנחה הבסיסית היא ששוק ההון הוא אחת האופציות הטובות ביותר להגדיל את החסכונות שלנו ולהשיג עליהם תשואות.

אם להסתמך על משברי עבר, השוק נוטה לתקן את עצמו ולחזור, תוך פרק זמן לא ארוך במיוחד, למצב של לפני המשבר ואף טוב ממנו. הבעיה היא שאין מי שיודע לתזמן משברים ולכן, מטבע הדברים, תמיד קיים סיכוי להפסד. עבור חוסכים צעירים מדובר בדרך כלל בהפסדים "על הנייר", משום שהחוסכים בד"כ לא מממשים את הכספים, ולפיכך ההפסד שנגרם יכוסה בתוך פרק זמן לא ארוך יחסית על ידי הרווחים שאולי יהיו, כאשר השוק יחל לתקן את עצמו. לעומת זאת, עבור חוסכים מבוגרים, שעתידים לממש את הכספים בעתיד הקרוב, ההפסדים צפויים להוביל להפחתה משמעותית של הקצבה החודשית (כי לא יהיה להם מספיק זמן כדי להמתין עד שהשווקים יתקנו וההפסדים יכוסו על ידי הרווחים). 

למי כדאי לשקול מעבר למסלול תלוי גיל?

לכולם. במסלולים תלויי גיל, רמת ההשקעה בנכסי סיכון – שיכולים לגרום להפסדים כאשר הבורסות יורדות – הולכת ופוחתת, כאמור, עם הגיל.

לצעירים, שנותרו להם שנים רבות עד לפרישה, שיעור נכסי הסיכון יהיה גבוה – באופן שימקסם את התשואות מחד, ואם יהיו ירידות חדות בשוקי ההון נותרו עוד שנים רבות לתקן. למבוגרים שמתקרבים לגיל פרישה, הנזק שיכול להיגרם מירידות חדות בשוקי ההון גדול יותר ועשוי להיות בלתי הפיך, ולכן רמת הסיכון במסלולים שמתאימים לשנת פרישתם כבר הופחתה, כדי להפחית את הסיכון לפנסיה העתידית שלהם. 

אילו מסלולים תלויי גיל יש במנורה מבטחים?

בקרנות הפנסיה של מנורה מבטחים קיימים 9 מסלולי השקעה המותאמים לשנת הפרישה הצפויה של החוסכים (למשל, 2055), כאשר ההפרש בין כל מסלול לבא אחריו עומד על 5 שנים. מי שצפוי לפרוש בעוד 30 שנה, ישובץ למסלול ששנת הפרישה שלו תהיה בעוד 30 שנה, וכן הלאה. השינוי במדיניות ההשקעה של כל מסלול נעשה באופן אוטומטי, בהתאם לגילם העולה של החוסכים ובאופן הדרגתי, וללא צורך בבקשה מצדם. בהתאם לשיטה זו, עוברים למסלול שהכי קרוב לשנת הפרישה הצפויה, ונשארים בו עד שפורשים, כאשר רמת הסיכון של המסלול מופחתת בצורה הדרגתית ככל שמתקרבים לשנת הפרישה.

יש אפשרות נוספת?

כן, מי שנמצא ערב פרישה יכול לעבור למסלול שמורכב מ-100% אג"ח (ללא מניות) ובכך לצמצם למינימום את הסיכוי להפסד. 

החשיבות של בחירה נכונה

החסכונות שלנו לא נבנים, כאמור, רק מהכספים שהפקדנו במשך השנים. קיימת חשיבות גם לביצועים של קרן הפנסיה בשוק ההון, לטוב ולרע. בשל כך, ניהול נכון של כספי החיסכון, בטווח הקצר והרחוק, הוא דבר ששווה להשקיע בו מחשבה.

אם אתם לא בטוחים איזה מסלול השקעה ייטיב עם קרן הפנסיה שלכם, תמיד אפשר לדבר עם מומחה. המומחים של מנורה מבטחים ישמחו להיפגש אתכם, בזמן שנוח לכם וללא תשלום, על מנת לקבל תמונת מצב כוללת של החיסכון ולערוך התאמה אישית של תנאי החיסכון לצרכים שלכם.

לתיאום פגישה, כתבו לנו ל-telemeet@menoramivt.co.il