עברתם ניתוח? כך תתארגנו לנסיעה לחו"ל
חופשה שיוצאים אליה לאחר ניתוח היא לא כמו חופשה בנסיבות אחרות. מה חשוב לקחת בחשבון כשמתכננים את הטיול ולמה חשוב לשים לב כשבוחרים ביטוח נסיעות?
כל תכנון של חופשה בחו"ל דורש התחשבות בהעדפות האישיות של הנוסעים, ביכולת הגופנית שלהם ובמצבם הבריאותי. בחופשה לאחר ניתוח, הצורך בהתחשבות כזאת גדול אף יותר, לא רק בגלל האופן שבו מתכננים את הטיול, אלא גם בעת רכישת ביטוח הנסיעות.
במה שונה חופשה אחרי ניתוח מחופשה 'רגילה'?
אחרי ניתוח, ולא משנה איזה ניתוח, הגוף זקוק לתקופת החלמה. אופי ומשך התקופה משתנים לפי סוג הניתוח ומצבו הבריאותי הכללי של המנותח. כך, למשל, תקופת ההחלמה שתידרש לאחר ניתוח פלסטי תהיה ככל הנראה קצרה משמעותית, וכרוכה בהרבה פחות הגבלות על חופש התנועה של המבוטח או המבוטחת, מאשר תקופת ההחלמה שלאחר ניתוח לב.
בנוסף לכך, יש לזכור כי המצב הבריאותי לאחר ניתוח הוא 'רגיש יותר', מה שעלול לגרום להחמרה במצב הרפואי או לצורך בטיפול חירום לא מתוכנן. מנותחים שמסיימים את תקופת ההחלמה נמצאים במעקב רפואי ולכן יכולים, בכל רגע נתון, לגשת לרופא או לחדר המיון. אבל מה אם הם זקוקים לטיפול דווקא כשהם נמצאים מעבר לים, בחופשה בחו"ל?
במקרה כזה, עליהם לערוך התאמות באופי החופשה שיהלמו את המצב הרפואי שלהם וייתנו להם מענה, בכל תרחיש. אלה השיקולים שכדאי לתת להם תשומת לב מיוחדת:
1. המלצות הרופא המטפל
הדבר החשוב ביותר שכדאי לעשות לפני שמתכננים את החופשה לאחר הניתוח, הוא כמובן להתייעץ עם הרופא המטפל גם באשר לטיסה עצמה וגם באשר להתנהלות הספציפית בחופשה (משך הטיסה וההתנהלות המומלצת בה, "משמעת תרופות", סוג והיקף הפעילות הגופנית המותרת, וכדומה).
2. בחירת היעד
כאשר אתם בוחרים את היעד ואת מקום הלינה, בדקו היכן נמצאים המרכזים הרפואיים הרלוונטיים הקרובים (לכל מקרה שלא יהיה) ובדקו אם הם מעניקים טיפול רפואי לאחר ניתוח, לשעת הצורך.
3. תכנון המסלול
תכננו את סוג הטיול ואת התוכנית שלו בהתאם להמלצות הרופא – האם הרופא המליץ לכם על מנוחה מוחלטת ("חופשת בטן גב"), או שאין לכם הגבלה על סוג הפעילות? האם אתם חייבים לאכול ארוחה מלאה לפני או אחרי נטילת התרופות, ולשם כך צריכים לסדר את לוחות הזמנים של הארוחות? האם הרופא המליץ לכם להימנע מדברים מסוימים, כגון חשיפה לשמש או לקור קיצוני? וכך הלאה.
4. היערכות לטיסה
אל תשכחו לארוז את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, התרופות ו/או הציוד הרפואי שאתם צריכים.
שימו לב! אל תשכחו לבדוק מהי המדיניות של חברת התעופה באשר לציוד רפואי ותרופות – חלק מחברות התעופה דורשות תשלום או אישור מיוחד תמורת העלאה של הציוד למטוס (במקרה של תרופות נוזליות, לדוגמה) וחלקן ידרשו מכם לשלוח את זה יחד עם המטען.
5. ביטוח נסיעות מותאם
המטרה העיקרית של פוליסת ביטוח הנסיעות לחו"ל היא להגן עליכם מפני הוצאו ת כספיות גבוהות שעלולות להידרש מכם במצבים שונים, בדגש על מצבים רפואיים שדורשים טיפול רפואי. זכרו, ביטוח הבריאות הישראלי שלכם לא מכסה הוצאות רפואיות במסגרת נסיעה לחופשה בחו"ל, כך שאם חלילה תזדקקו לטיפול רפואי במהלך החופשה, מבלי שרכשתם ביטוח מתאים – תיאלצו לממן את הטיפול מכיסכם, ומדובר בעלויות לא מבוטלות.
לאחר ניתוח, המצב הרפואי שלכם מוגדר כרגיש ואתם מועדים יותר להזדקק לטיפול רפואי במהלך החופשה בחו"ל בהשוואה למי שלא עבר ניתוח בשנים שקדמו לנסיעה. לכן, חשוב במיוחד לוודא שפוליסת הביטוח מותאמת למצב הבריאותי ומעניקה כיסוי מתאים לצרכים שלכם (בתקווה שלא תצטרכו להשתמש בו).
למה חשוב לשים לב כשבוחרים ביטוח נסיעות לחו"ל לאחר ניתוח?
גם חברות הביטוח מודעות לעובדה שהמצב הבריאותי לאחר ניתוח הוא רגיש יותר, מה שדורש מבחינתן התאמה של הפוליסה לצרכים הרפואיים השונים (וגם מגדיל מבחינתן את הסיכון). לכן, הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא לשים לב שפוליסת ביטוח הנסיעות הבסיסית אינה מספיקה לאחר ניתוח ויש צורך ברכישת הרחבה שנקראת - "החמרה של מצב רפואי קודם".
המשמעות של ההרחבה הזו היא שחברת הביטוח תעניק כיסוי (מימון) בכל מקרה שבו, במהלך החופשה בחו"ל, יהיה צורך בטיפול חירום רפואי שנובע משינוי פתאומי ובלתי צפוי לרעה, של המחלה ו/או המצב הרפואי שהיה קיים לפני הנסיעה לחו"ל ולפני תחילת הביטוח. אולם, כאן חשוב לשים לב לכמה דברים:
1. הגדרות הפוליסה ל"מצב רפואי מיוחד"
לרוב, ההגדרה מתייחסת אך ורק למצב הרפואי שאותו פירטתם בעת ההצטרפות לפוליסה – אם ציינתם שאתם אחרי ניתוח לב לדוגמה, הפוליסה תכסה טיפולי חירום רפואיים שיכולים לנבוע כתוצאה מהניתוח הזה ולא (בהכרח) תכסה טיפולים רפואיים שקשורים להחמרה בבעיה רפואית אחרת (החמרה פתאומית של גלאוקומה, למשל). מסיבה זו, אגב, חשוב מאוד מאוד להקפיד למלא את הפרטים המלאים והמדויקים בעת ההצטרפות לפוליסה. רק כך תוכלו לוודא שהפוליסה מתאימה לצרכים שלכם ותכסה אתכם, אם חלילה תיאלצו להפעיל את הביטוח.
2. תנאי הפוליסה
חשוב לבדוק מהם תנאי הפוליסה ולוודא שהם רלוונטיים למצבכם הרפואי. כך, למשל, פרק הרחבת "החמרה של מצב רפואי קודם" בפוליסת ביטוח הנסיעות לחו"ל במנורה מבטחים ביטוח בע"מ מעניק את הכיסוי בתנאי שהטיפול בחו"ל היה הכרחי מבחינה רפואית ולא ניתן היה לדחות אותו עד החזרה לישראל.
3. כיסויים, תנאים והחרגות של מחלות ספציפיות
הרחבת הפוליסה מתייחסת כאמור להחמרה של המצב הבריאותי שעליו דיווחתם, אך חשוב לבדוק מהם התנאים ומה לא כלול בפוליסה. כך לדוגמה, ברוב הפוליסות (לרבות בהרחבת הפוליסה של מנורה מבטחים) ההרחבה מכסה רק טיפול רפואי דחוף ואינה מכסה טיפולים שוטפים ו/או החמרה שנובעת כתוצאה ממחלה ממארת, השתלת איברים, דיאליזה, דימייליזציה (כולל טרשת נפוצה), סיסטיק פיברוזיס, או המופיליה.
בנוסף וכפועל יוצא, הפוליסה אינה מעניקה כיסוי במקרה של מצב רפואי שהטיפול בו היה צפוי, מצב בריאותי שבגללו הרופא המטפל המליץ שלא לטוס לחו"ל, מצב בריאותי שבגללו המבוטח נמצא בהמתנה לטיפול רפואי ו/או לניתוח ו/או לאשפוז, וכן במקרה של נסיעה שמטרתה או אחת ממטרותיה היא קבלת טיפול רפואי בחו"ל.
4. "זמן המתנה"
בדקו מהו 'זמן ההמתנה' שדורשת חברת הביטוח לאחר הניתוח המסוים שאותו עברתם. כך, למשל, במסגרת ההרחבה של מנורה מבטחים, תכוסה החמרה של מחלת לב קיימת רק בתנאי שחלפו לפחות 6 חודשים מהמועד שבו עבר המבוטח אירוע לב (כהגדרתו בפוליסה) ועד מועד הטיסה לחו"ל.
5. תקרת הכיסוי
בדקו מהי תקרת הכיסוי שמעניקה הפוליסה (תקרת הכיסוי של מנורה מבטחים במסגרת ההרחבה הזו היא עד 300,000 דולר!).
ולסיום, זכרו שפוליסת הנסיעות נועדה כדי להגן עליכם מפני מצבים שבהם תאלצו לשלם סכומי עתק על טיפולי חירום רפואיים בחו"ל. לכן, וודאו שאתם מרכיבים את הפוליסה הנכונה לצרכים שלכם ודקדקו במילוי הפרטים הקשורים למצבכם הרפואי.