דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

כל מה שחשוב לדעת לפני שמטיילים באוסטרליה וניו זילנד

איך מתכננים טיול בארצות הקנגורו והקואלה, מה חשוב לבדוק ועל איזה חוק (מוזר) ממש לא כדאי לכם לעבור? כל מה שצריך לדעת לפני שטסים לצד השני של העולם

גן עדן – זה התיאור הראשון והחד-משמעי שתשמעו מכל מי שטייל אי פעם באוסטרליה וניו זילנד, ומי שאמר זאת – לגמרי לא מגזים. יבשת אוסטרליה הענקית, וגם מדינת האיים הקטנה יחסית ניו זילנד שסמוכה אליה, נחשבות לאחד היעדים המעניינים, המלהיבים, המגוונים והיפים ביותר בעולם, אם לא היפים שבהם.

בין אם מדובר בנופים עוצרי הנשימה, האגמים הצלולים, המרחבים העצומים, תופעות הטבע הייחודיות, הקרחונים הצחורים, החופים הלבנים, התרבות העשירה, החוות של פעם, בעלי החיים הנדירים, הערים השוקקות, הגלים הגבוהים (שמאתגרים גם את הגולשים הטובים בעולם), ההשראה ל-"שר הטבעות", או פשוט בעובדה שמדובר ביעד המרוחק ביותר מישראל, מובן מדוע דווקא האזור האקזוטי הזה מושך תיירים רבים. לא בכדי, מדובר בטיול שרבים מגדירים אותו כמסע של פעם בחיים. 

מה חשוב לדעת לפני שמחליטים לטוס לאוסטרליה וניו זילנד?

כשחושבים על טיול ליעד מרוחק, חושבים בד"כ על טיול תרמילאים של אחרי הצבא, אבל אוסטרליה וניו זילנד קצת שונות גם בהיבט הזה. אומנם, בדומה ליעדים שכיחים אחרים לטיול תרמילאים (כמו המזרח הרחוק ודרום אמריקה), גם הטיול בהן מתאים למי שיכול להקדיש לכך לפחות כמה חודשים. עם זאת, בניגוד ליעדי התרמילאים האחרים, אוסטרליה וניו זילנד הן יקרות יחסית. בכל זאת, מדובר במדינות מפותחות.

שיקול נוסף שחשוב לקחת בחשבון, עוד בשלב ההחלטה, הוא אופי הטיול. אומנם המרחק בין ניו זילנד לאוסטרליה הוא כשעתיים וחצי טיסה בלבד ובשתיהן יש המון (אבל המון!) מה לראות, אלא שכאן - בשונה מהיעדים המרוחקים האחרים שבהם קל יותר לזרום ממקום למקום – המרחקים ממקום למקום (בעיקר באוסטרליה) הם עצומים. כל כך עצומים, שפשוט לא שווה להקדיש זמן יקר להתניידות ביניהם, במיוחד בהתחשב בכסף שתתבקשו לשלם על כל יום של שהייה. המשמעות היא שתצטרכו להשקיע יותר בתכנון הטיול, וכן לקחת בחשבון שהנסיעות הן חלק ממנו ושלא תספיקו לראות הכל.

והנה נקודה מעניינת במיוחד – למרות שמבחינה גיאוגרפית אוסטרליה גדולה בהרבה מניו זילנד, דווקא מדינת האיים הקטנה נחשבת ליעד שבו יש הרבה יותר מקומות מעניינים לראות. זו גם הסיבה לכך שרוב המטיילים מקדישים זמן רב יותר לניו זילנד וזמן קצר יותר (בד"כ בדרך הלוך או חזור) לאוסטרליה.

אם אתם עדיין כאן, הגיע הזמן לעבור לשלב התכנון בפועל, כשההמלצה שלנו היא להתחיל אותו לפחות חצי שנה לפני מועד הטיסה המתוכנן. 

שלב ראשון: הגדירו 'גבולות גזרה' 

כדי שלא תתברברו ותוכלו לתכנן את הטיול שלכם בצורה יעילה ואפקטיבית, השלב הראשון שעליכם לעשות הוא להגדיר לעצמכם את 'גבולות הגזרה' של הטיול – מה הכי מעניין אתכם לראות ו/או לעשות, כמה זמן אתם רוצים/יכולים לטייל, מהו אופי הטיול שמתאים לכם (טרקים בטבע, גלישה, חיים בחווה, טיול בקרוואן?), מהו התקציב שעומד לרשותכם, וכן אם יש לכם אילוצים ספציפיים (חתונה של חבר קרוב או תחילת לימודים, למשל) וכדומה.  

שלב שני: החליטו על מועד הטיסה

אחרי שיש לכם את גבולות הגזרה, ובהנחה שאין לכם אילוצי לו"ז קפדניים, ההחלטה הבאה שתצטרכו לקבל היא מתי לטוס. וזה אולי נשמע פשוט, אבל בפועל קצת מורכב יותר, בעיקר כי יש כמה דברים שחשוב לשכלל יחד ולמצוא את האיזון ביניהם: 

מזג האוויר

אוסטרליה וניו זילנד נמצאות, כידוע, בחצי הכדור הדרומי. בשל כך, עונות השנה שם הפוכות לאלו שבישראל - שם הקיץ הוא מדצמבר עד מרץ והחורף ממרץ עד דצמבר. עם זאת, אל תשכחו שמדובר בשטח ענק (אוסטרליה לבדה משתרעת על יותר מ-7.5 מיליון קמ"ר!) ולכן, גם במהלך אותה עונה, יש תנאי אקלים שונים באזורים השונים. יתרה מכך, בחלק מהאזורים, בעיקר בניו זילנד, מזג האוויר יכול להשתנות מקצה לקצה כמה פעמים במהלך אותו יום.

מה זה אומר לגבי תכנון הטיול? רק שכדאי שתבדקו את מזג האוויר הצפוי במקומות המרכזיים שבהם אתם מתכננים לבקר, בזמן שבו אתם מתכננים לבקר בהם, ואם זה חשוב לכם – נסו לתכנן את הטיול בהתאם למזג האוויר (בין אם מבחינת בחירת מועד הטיול ובין אם מבחינת סדר המסלול של הטיול). כך או כך, אל תיבהלו גם אם תפס אתכם גשם לא צפוי. הנופים כאן מהממים גם כשערפילי בחוץ ויש מצב שהגשם ייעלם כלא היה כעבור כמה שעות.

אירועים מקומיים

אוסטרליה וניו זילנד (במיוחד אוסטרליה) ידועות גם בזכות האירועים המרשימים שנחגגים בהן מעת לעת. כדאי לבדוק אילו אירועים גדולים מתקיימים במהלך הטיול שלכם שם ולראות אם מסתדר לכם לשלב אותם במסלול, או אפילו להגדיר אותם מראש כ-"יעד עוגן" וסביבו לתכנן את השאר. בין האירועים שכולם מדברים עליהם: סילבסטר על גשר סידני, מרוץ הסוסים המסורתי במלבורן (תחילת נובמבר), תחרויות הגביע הבינלאומיות ברוגבי ועוד. 

במה חשוב לטפל מראש?

אחרי שיש לכם את תוכנית הטיול, גם אם בקווים כלליים, הגיע הזמן לעבור לחלק הקצת יותר טכני ולדאוג לכל הפרטים הקטנים. אל תשאירו אותם לרגע האחרון!

ויזה

  1. כדי להיכנס לאוסטרליה יש צורך בהנפקת ויזה (אשרת כניסה). התהליך דומה במהותו להנפקת ויזה לארה"ב ואורך כחודש, אז אל תשאירו אותו לרגע האחרון. את כל הפרטים על הנפקת הוויזה תוכלו למצוא באתר שגרירות אוסטרליה בישראל.
     
  2. כדי להיכנס לניו זילנד אין צורך בהנפקת ויזה מיוחדת, אבל כן צריך להוציא (אונליין) כרטיס תייר לפני שאתם נכנסים. 

חיסונים

שלא כמו מרבית מדינות מזרח אסיה ודרום אמריקה, אוסטרליה וניו זילנד הן מדינות מערביות. יש להן מערכת בריאות מתקדמת ורמת תברואה גבוהה, כך שכלל אין צורך בחיסונים מיוחדים לפני הנסיעה. עם זאת, אם אתם מתכננים לטייל בטבע, במקומות פחות עירוניים, או בפפואה ניו גינאה השכנה (שנחשבת למדינה נחשלת) – לא מזיק להגיע לייעוץ באחת ממרפאות המטיילים כדי לבדוק אם יש המלצת חיסונים ספציפית שרלוונטית עבורכם.

ביטוח נסיעות

אל תוותרו על רכישת ביטוח נסיעות לחו"ל לפני הנסיעה. בדקו מהו תוקף הפוליסה ותוודאו שהפוליסה הבסיסית, או ההרחבות שלה, מכסות את מכלול הפעילויות שתכננתם למשך הטיול (אם תכננתם לטפס על הר, למשל, כדאי לרכוש מראש את ההרחבה עבור ספורט אתגרי, ומוטב גם לא לוותר על הכיסוי עבור איתור וחילוץ בפוליסת הבסיס). כדאי לשאול, באותה הזדמנות, מהי המדיניות במקרה שבו תחליטו להאריך את הטיול באופן ספונטני. 

לסיום, ודאו שיש ברשותכם את פרטי הפוליסה ומספרי החירום לשעת הצורך. אוסטרליה וניו זילנד הן אומנם מדינות דוברות אנגלית, אבל אתם אף פעם לא יכולים לדעת מתי לא יהיה בסביבה מישהו שיוכל לעזור לכם. קחו את מספרי החירום אתכם לכל מקום, והשאירו אצל קרוב משפחה בארץ את רשימת היעדים או מקומות הלינה שלכם, לכל צרה שלא תבוא.

טיפ לסיום:

כשאתם עולים על הטיסה לאוסטרליה, לניו זילנד, או על טיסה פנימית ליעד בסביבה – הימנעו מלהעלות איתכם אוכל למטוס, ובשום מצב אל תעלו איתכם אוכל שעשוי מזרעים או מצמחים חיים! בניו זילנד ובאוסטרליה יש מדיניות מחמירה בכל הנוגע לכניסת זנים חדשים של 'טפילים'. הרשויות אף מקפידות על כך מאוד ומטילות קנסות כבדים על תיירים שלא שומרים על החוק. עד כדי כך זה חשוב, שחלק מהמטיילים העידו שבדקו להם גם את הבוץ בנעליים (!).

לא יהיו לכם עוד הרבה הזדמנויות לנסוע ליעדים רחוקים שכאלה. הכי חשוב שתיהנו ושתהיה לכם נסיעה טובה וטיול חלומי!