דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

כל מה שחשוב לדעת לפני שמטיילים במזרח התיכון

במשך שנים רבות, מדינות רבות מספור במזרח התיכון היו סוג של "פרי אסור" עבור ישראלים רבים. מצד אחד היה מדובר ביעדים מסקרנים, שמהווים תזכורת מתמדת לשורשים ולבית שנשאר מאחור עם העלייה לישראל, ומצד שני, אלה היו גם יעדים שלא הייתה לישראלים יכולת לבקר בהם (לפחות ברובם ועד לאחרונה) מסיבות ביטחוניות. על כך תוסיפו את התרבות הערבית המסקרנת, הצבעים, השווקים, המחירים הזולים והעושר שניבט מכל פינה, והרי לכם מתכון מובטח ליעד מסקרן ואפילו קרוב לבית.


החדשות הטובות הן שכל זה השתנה עכשיו, בעקבות 'הסכמי אברהם' שנחתמו בין ישראל לאיחוד האמירויות, בחריין ומרוקו. הסכמים אלה פתחו לנו את הדלת לעולם שלם ומרתק שעד היום הכרנו בעיקר מתמונות, והפכו את המזרח התיכון לאחד מיעדי התיירות הפופולאריים והנחשקים ביותר בקרב ישראלים.


עם זאת, חשוב לזכור שמדובר במדינות מזרח תיכוניות, על כל המשתמע מכך. לכן, לפני שנוסעים חשוב לתכנן נכון את הטיול, להכיר את החוקים המקומיים ולדעת מה נדרש לעשות במקרה חירום.

בחירת היעד

כאמור, כישראלים אנחנו עדיין לא ממש יכולים לבקר בכל מדינות המזה"ת וככל הנראה ייקח קצת זמן עד שנוכל לנגב חומוס בדמשק או לבקר בארמונות המפוארים של איראן. בינתיים, אפשר (וכדאי) לבקר באחת מהמדינות שכן מקבלות אותנו בזרועות פתוחות: ירדן, מצריים, איחוד האמירויות, מרוקו, טורקיה ובחריין.

לכל היעדים יש המון מן המשותף, אבל לכל אחד מהם יש גם מאפיינים ייחודיים, כך שהבחירה ביעד תלויה כמובן קודם כל בכם ובמטרת הטיול שלכם – האם מדובר בטיול שורשים? האם אתם תרמילאים שמחפשים יעד מיוחד לטרקים? האם מה שחשוב לכם אלו האטרקציות לילדים, השווקים, המחיר או האתרים ההיסטוריים? וכך הלאה.

דברים שחשוב לבדוק!

אחרי שיש לכם כיוון לגבי היעד הספציפי ורגע לפני שאתם מזמינים את החופשה – בדקו את שני הדברים הבאים:

  1. האם קיימת אזהרת מסע ליעד המתוכנן - משרד החוץ והמטה לביטחון לאומי מעדכנים באופן שוטף, באתר שלהם, את אזהר ות המסע הקיימות (אם קיימות) ליעדים השונים. בדיקת אזהרות המסע חשובה לפני כל נסיעה לחו"ל ועוד יותר כשמתכננים טיול לאחת ממדינות המזרח התיכון. אל תדלגו על השלב הזה.

  2. האם נדרשת ויזה (אשרת כניסה) –לחלק מהמדינות יש צורך בהנפקת אשרת כניסה (ויזה) ייעודית. את הוויזה יש להוציא עוד בישראל והכניסה ליעד לא תתאפשר בלעדיה, כך שחשוב לבדוק את הנושא מבעוד מועד. לרוב ניתן להגיש את בקשת הויזה באופן דיגיטלי דרך אתרי הקונסוליה הרשמיים של המדינות, או באופן פרונטלי באמצעות הנציגויות הרשמיות בישראל.

בחירת המועד

מדינות המזה"ת קרובות אלינו, ולכן מתאימות בהחלט גם לטיולים קצרים וגם לטיולים ארוכים. עם זאת, יש כמה דברים שכדאי לכם לקחת בחשבון לפני שאתם סוגרים את התאריך:

מזג האוויר – ברוב מדינות המזה"ת שבהן אנחנו יכולים לבקר האקלים חם ויבש (כמו בישראל). מצד אחד, המשמעות היא שאפשר לטייל גם בחורף, בלי לסבול מקור או מכמויות גדולות של גשם, אבל... בחודשי הקיץ חם מאוד ויבש מאוד, לעתים גם יותר מבישראל. בחלק מהמקומות, כמו דובאי ואבו דאבי, הטמפרטורות ביולי אוגוסט יכולות להגיע גם עד ל-55 מעלות!

חגים מקומיים – בדומה לתקופת הכריסטמס באירופה, שבה רוב האתרים סגורים למבקרים, גם במדינות המזה"ת ישנם מועדים מסוימים (חודש הרמדאן, לדוגמה) שבהם הכל סגור, או פתוח בשעות מצומצמות. ייתכנו גם מועדים שבהם יש עומס גדול ו/או שבהם האווירה עשויה להיות פחות נעימה (לצמחונים שביניכם, למשל, מומלץ להימנע מביקור במהלך חג הקורבן). לכן, כדי להימנע מהפתעות לא נעימות, מומלץ לבדוק מה קורה ביעד הרצוי במועד המתוכנן. את הבדיקה הזו אגב, ניתן לבצע בקלות באתרים הרשמיים של משרדי התיירות של כל אחת מהמדינות.

תכנון הטיול

השלב הבא, אחרי שבחרתם יעד ווידאתם שבטוח לבקר בו, הוא להתחיל לתכנן ולהיערך לטיול. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לעשות את זה נכון ואפקטיבי:

  1. הכירו את היעד - ההמלצה שלנו היא להתחיל בתחקיר קטן (גוגל, קבוצות פייסבוק, חברים) שבאמצעותו תוכלו להכיר קצת את היעד ולסמן לכם את המקומות שבהם הכי תרצו לבקר.
  2. תכננו את המסלול - בשלב הבא, בדקו את המרחקים בין המקומות (אתם יכולים להיעזר במפות של גוגל) ותכננו את המסלול בצורה הגיונית, שלא תבזבז לכם זמן טיול יקר על נסיעות.
  3. בדקו את הפרטים "הטכניים" – בדקו וכתבו לכם את הפרטים החשובים עבור כל אתר שבו אתם רוצים לבקר: שעות הפתיחה, כתובת, מחיר, פרטי יצירת קשר, וכדומה.
  4. הגדירו תקציב – המחירים הזולים והעושר הרב שמאפיין את מדינות המזה"ת עלולים להיות מפתים מאוד ולגרום לכם להוציא סכומים גדולים בהרבה משתכננתם. כדי להימנע מכך, מומלץ להגדיר מבעוד מועד 'תקציב מסגרת' לבזבוזים ולהפריד אותו מהתקציב הנדרש לדברים השגרתיים (טיסות, מלונות, אטרקציות, וכדומה).

חוקים וכללי התנהגות

חשוב לזכור שרוב מדינות המזרח התיכון הן מדינות מוסלמיות עם חוקים ומנהגים מיוחדים, ולכן חשוב לבדוק ולכבד את מנהגי המקום. מוטב לבדוק, למשל, אם יש כללי לבוש מסוימים (במיוחד עבור נשים), אם יש דברים ספציפיים שאסור או כדאי לא לעשות (כגון שתיית אלכוהול, או אפילו הליכה יד ביד), האם יש מנהגים שחשוב לכבד (לבוש צנוע בכניסה לאתרים לאומיים, לדוגמה), וכך הלאה.

ביטוח נסיעות

רוב מדינות המזה"ת הן מדינות מפותחות, עם מערכת בריאות מתקדמת, אבל גם בהן, כמו בכל יעד, יכולים לקרות אירועים בלתי צפויים. בשל כך, חשוב שתוודאו שיש לכם ביטוח נסיעות טוב ומותאם שיגן עליכם אם חלילה תזדקקו לו.

  1. בדקו מה כוללת פוליסת הביטוח ליעד הספציפי שאליו אתם נוסעים והרחיבו אותה אם צריך (איתור וחילוץ, כבודה ו/או ספורט אתגרי, לדוגמה).
  2. ציינו בפני חברת הביטוח את כל האטרקציות שבהן אתם מתכננים לבקר וודאו שהן כלולות בפוליסה. כך, למשל, ייתכן שטיול ג'יפים במדבריות כלול במסגרת ההרחבה של ספורט אתגרי, אבל בשביל סקי בקניון של דובאי תצטרכו לרכוש הרחבה נוספת, של ביטוח סקי.
  3. בדקו מול חברת הביטוח מהם הנהלים במקרה שבו תזדקקו לטיפול רפואי במהלך הטיול – איפה נמצא בית החולים הקרוב ביותר למקום שבו תשהו, למי פונים, למי מדווחים, וכדומה.
  4. לאחר רכישת הביטוח – וודאו שיש לכם את כל הפרטים החשובים ובהם מספר הפוליסה ופרטי הקשר לשעת חירום. אל תשכחו לקחת אותם איתכם לכל מקום.

שימו לב! בשל ההבדלים בין החוקים במדינות השונות, מומלץ למי שנוטל תרופות באופן קבוע, להצטייד לפני היציאה לחוץ לארץ באישור מרופא בארץ שמסביר את המחלה ממנה אתם סובלים ואת הצורך בתרופות.



והכי חשוב – תיהנו!