דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

מה ההבדל בין נהג צעיר לנהג חדש?

כשם שלא כל "נהג צעיר" הוא בהכרח "נהג חדש" ולהפך, כך גם המושגים "נהג צעיר" ו-"נהג חדש" אינם בהכרח חופפים. הנה כל ההבדלים שחשוב להכיר ביניהם – בעיקר מהבחינה הביטוחית

לא משנה כמה תרגישו שמיומנות הנהיגה באה לכם בטבעי, בסיכומו של דבר מדובר במיומנות נרכשת. ככל שנוהגים יותר - כך גדל הניסיון, ואתו הידע והיכולת לשמור על כללי הבטיחות והזהירות. גם בחברות הביטוח נותנים משקל לניסיון של הנהגים על הכביש, ולפיכך מתייחסים אחרת לנהגים ותיקים ומנוסים לעומת נהגים "צעירים" וחדשים.

"נהג חדש", מבחינת החוק, הוא מושג המתייחס לכל נהג או נהגת, ללא קשר לגילם, למשך תקופה בת שנתיים מהרגע בו התקבל רישיון הנהיגה. בכל תקופה זו, נחשבים מקבלי הרישיון לנהגים שטרם צברו ניסיון מספיק, ולכן הם כפופים למספר מגבלות שנקבעו ברגולציית משרד התחבורה. בין התקנות הרלוונטיות, נכון לשנת 2021:

  • תליית שלט "נהג חדש" על שמשת הרכב האחורית.
  • חובת נהיגה בלווי של נהג מנוסה למשך ששת חודשי הנהיגה הראשונים.
  • שלילת רישיון מידית בעקבות עבירה חמורה או דרישה למעבר מחודש של בחינות הנהיגה התיאורטית ו/או המעשית בעקבותיה.

מבחינת חברות הביטוח, מתייחס המושג "נהג חדש" לכל מי שקיבל רישיון נהיגה, למשך עד שנה מיום קבלתו. הקריטריון צפוי להשפיע על תעריף הביטוח מאחר שנהגים חדשים נוטים להיות מעורבים יותר בתאונות דרכים.

המושג "נהג צעיר" מתייחס לכל נהג או נהגת מתחת לגיל 24, ללא קשר לשאלה מתי קיבלו את רישיון הנהיגה. למושג זה אין משמעות חוקית, אך בהחלט נעשה בו שימוש בעולם הביטוח. הסטטיסטיקות מלמדות שמתחת לגיל זה, קיים סיכוי רב יותר למעורבות בתאונות דרכים. לכן, כאשר רוכשים ביטוח רכב שבו משתמשים גם נהגים מתחת לגיל 24, הדבר כרוך בעלויות גבוהות מהרגיל. בדרך כלל, מתמחרות חברות הביטוח באופן שונה נהגים צעירים ממש (עד גיל 21), לעומת נהגים טיפה יותר מבוגרים (מגיל 21 עד 24).

כמובן שייתכן גם כפל מושגים: "נהג חדש צעיר" הוא נהג/ת מתחת לגיל 24 וגם טרם חלפו שנתיים מאז שקיבל/ה רישיון הנהיגה. על אדם כזה חלים כל הכללים שהוזכרו לגבי שני המושגים, בהקשרים החוקיים והביטוחיים. כשרוכשים ביטוח לרכב כשאחד או יותר מהנהגים בו עונה לאחד הקריטריונים שלעיל, יש לקחת זאת בחשבון. 

אילו ביטוחים יש לרכוש עבור נהג צעיר/ חדש?

כל רכב העולה על הכביש מחויב בביטוח חובה. לצדו, ניתן לרכוש ביטוחי רשות (כמו הביטוח המקיף), שעלותם נקבעת בין השאר בהתאם לגיל הנהגים ברכב וניסיונם על הכביש. חשוב להקפיד למסור לחברת הביטוח פרטים מדויקים על גילם של הנוהגים ברכב, וזאת כדי לא להסתכן באיבוד זכויות במקרה של תביעת ביטוח.

מעבר לכך, מנורה מבטחים ביטוח מציעה הטבה ייחודית בהקשר האמור, הרחבת ביטוח לנהגים חדשים בשלושת החודשים הראשונים שלהם על הכביש, חינם. בחודשים אלה על הנהגים החדשים לנהוג עם נהג מלווה והבטיחות שמביאה עמה סיטואציה כזאת מאפשרת לחברה להציע לנהגים החדשים את ההטבה.

אם לנהג הצעיר או החדש אין כוונה לנסוע בתדירות גבוהה, כדאי לבדוק את האפשרות לבטח אותו במסגרת מסלול ביטוח בעלות מופחתת. ניתן לעשות זאת, לדוגמה, במסגרת מסלול לנהגים שנוסעים מעט (במנורה מבטחים ביטוח בע"מ מסלול זה נקרא Miley). מסלול מוזל נוסף בו ניתן לבחור בחברות ביטוח מסוימות, ביניהן מנורה מבטחים ביטוח, הוא כזה המיועד לבעל רכב שמעוניין לאפשר לחבר/בן משפחה שהוא נהג צעיר/חדש שימוש מזדמן, ומכאן גם שמה של הרחבת הכיסוי ("נהג מזדמן"). בביטוח זה ניתן להגדיר ימים נקודתיים וספציפיים שבהם אותו נהג משתמש ברכב, וכך לרכוש את הביטוח עבור ימים אלה בלבד.