דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

מה זה ביטוח חובה לרכב ?

למה חובה לרכוש אותו, מה קורה אם מתרחשת תאונה בלעדיו ומה משפיע על המחיר. תשובות לשאלות הכי נפוצות

במדינת ישראל, כל אדם שבבעלותו כלי רכב מנועי, פרטי או מסחרי – מחויב לפי פקודת רכב מנועי לרכוש ביטוח רכב כדי לנהוג בו. למעשה, אסור לאדם לנהוג ברכב אם זה אינו מבוטח בביטוח חובה. זאת, במטרה להבטיח פיצוי כספי לכל אדם שנפגע גופנית כתוצאה מתאונת דרכים שבה היה מעורב הרכב. כך, בין אם מדובר בנהג עצמו, נוסעי הרכב, הולכי רגל, רוכבי אופניים ונפגעים אחרים הנמצאים מחוץ לרכב המבוטח.

ביטוח חובה רלוונטי ל מגוון רחב של כלי רכב, בהם אופנועים, אוטובוסים, משאיות, מוניות וכדומה. לכן, חשוב שתדעו מהו ביטוח חובה, למה חייבים לעשות אותו, אילו מקרים מכסה הפוליסה, מה ההשלכות בגין נהיגה ללא ביטוח ועוד. לאחר שתקבלו את כל המידע והפרטים לגבי מהו ביטוח חובה ועד כמה הוא חשוב, אנו מקווים שתקפידו לא לעלות על הכביש בלי שיהיה לכם ביטוח חובה בתוקף. 

מהו ביטוח חובה?

מדובר בביטוח רכב אותו חייבים לרכוש, באם רוצים לערוך שימוש בכלי רכב מנועי. מטרת הביטוח היא לתת כיסוי לנזקי גוף שונים שייגרמו לנהג הרכב, הנוסעים, הולכי רגל ונפגעים אחרים, וזאת כתוצאה מתאונת דרכים של הרכב המבוטח. הודות לביטוח חובה, נפגעים יוכלו לקבל טיפול רפואי מהיר ופיצוי כספי הולם עבור מכלול הנזקים הגופניים שנגרמו להם. זאת, בלי שייאלצו לשלם מכיסם הפרטי או להיות תלויים במצבו הכספי של בעל הרכב הפוגע. 

מדוע בישראל הביטוח הוא חובה? 

תאונות הדרכים המתרחשות בכבישי הארץ גורמות לנפגעים רבים הסובלים מנזקי גוף שונים, פציעות חמורות ומקרי מוות. ההוצאות הכספיות עבור קבלת טיפולים רפואיים, במקרים אלה, עלולות להגיע לסכומי כסף גבוהים ולהוות נטל כלכלי על כתפי הנפגעים ובני משפחותיהם. מתוך רצון להבטיח שכל מי שנפגע בתאונת דרכים יקבל את הטיפול הרפואי לו הוא זקוק ואת הפיצוי הכספי המתאים עבור פגיעותיו הגופניות, החליטה מדינת ישראל לחייב את כל הנהגים להחזיק ביטוח חובה.

ביטוח זה מכסה נזקי גוף בלבד ורכישתו לא נתונה לשיקול דעתו של המשתמש ברכב. זאת, להבדיל מביטוח מקיף לרכב המכסה נזקי רכוש וניתן לבחור אם לרכוש אותו.  

מה מכסה ביטוח חובה?

פוליסת הביטוח כוללת כיסוי ללא הגבלה עבור הוצאות וטיפולים רפואיים שייגרמו לנפגעים בעקבות תאונת הדרכים של הרכב המבוטח, בלי קשר לשאלה מי אשם בתאונה. בנוסף, ניתן כיסוי בגין אובדן כושר עבודה, כאב וסבל, אחוזי נכות, אובדן הכנסות, ועוד. מלבד זאת, יש כיסוי לנזקי גוף בדרגות חומרה שונות, כגון פציעות או מחלות פיזיות, פגיעות בנפש, נכויות, מקרי מוות ועוד.

היקף הפיצוי הכספי לו זכאים הנפגעים נקבע בהתאם להוראות חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה – 1975. זאת, בעוד גובה הפיצוי עצמו נקבע לפי פרמטרים שונים, הבוחנים את מצבם הרפואי – תפקודי של הנפגעים בעקבות התאונה. 

מה עושה מי שנפגע מרכב שלא היה מבוטח?

במקרה שבו התרחשה תאונת דרכים בה נגרמו נזקי גוף ולנוהג ברכב לא היה ביטוח חובה, המשמעות היא שאין חברת ביטוח אותה ניתן לתבוע ישירות. לכן, נאלצים הנפגעים לפנות לקרנית – קרן ממשלתית לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. במצב זה, תפצה קרנית את נפגעי התאונה, מלבד בעל או בעלת הרכב שלא ביטחו את רכבם והנהג, באם ידע או היה סביר שידע שאין ביטוח חובה לרכב. בנוסף, לקרנית עומדת הזכות להגיש נגד הנהג או הנהגת וכנגד בעל הרכב תביעת שיבוב בגין אי מילוי חובת הביטוח ולדרוש את החזר הכספים ששילמה לנפגעים. עצם חשיפת בעל או בעלת הרכב לתביעה משפטית, הכרוכה בהוצאות כספיות גבוהות והיבטים פליליים, נועדה להדגיש את חשיבות רכישת הביטוח כחוק.

חשוב להדגיש – השאלה מהו ביטוח חובה רלוונטית ומהותית לא רק לבעל הרכב עצמו אלא גם לכל אדם שנוהג בו. לכן, גם כאשר אתם נוהגים ברכב המשפחתי או ברכב של חברים, באחריותכם האישית לבדוק שיש לו ביטוח חובה. אם לא תוודאו זאת וחלילה תנהגו ברכב לא מבוטח בזמן תאונת דרכים, זה עשוי לגרום לכך שלא תקבלו פיצוי כספי מקרנית, למרות שהרכב כלל לא בבעלותכם. 

מה משפיע על מחירי ביטוח חובה?

מחירי ביטוח החובה נקבעים על ידי חברות הביטוח השונות הפועלות בשוק, אולם הם נמצאים בפיקוח של רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון. התעריפים נקבעים על סמך בחינה ושקלול של קריטריונים הנוגעים לזהות הנהגים ברכב ולסוג הרכב הספציפי. כך, מאפייני הנהג או הנהגת מתייחסים לגיל, מין, וותק בכביש, עבר ביטוחי ועוד. מאפייני הרכב המבוטח כוללים את סוג ודגם הרכב, שנת הייצור, נפח המנוע, וכן שנת הייצור ומכלול מערכות הבטיחות האקטיביות והפסיביות המותקנות ברכב. לכן, מחירי פוליסות החובה אינם אחידים ומשתנים ממקרה למקרה.