8 טיפים לנסיעה בטוחה עם ילדים
מההושבה, דרך נעילת הדלתות ועד הבטיחות במהלך הנסיעה. ריכזנו עבורכם את הכללים החשובים ביותר לנסיעה בטוחה ורגועה יותר
ילדינו הם הדבר החשוב ביותר בחיינו. אנחנו עושים מאמצים אינסופיים כדי לגדל אותם בבטחה ולשמור עליהם מפני כל סכנה, כשאחת מסכנות אלו – נשקפת להם בכל פעם שהם נכנסים לרכב. נסיעה עם ילדים במכונית יכולה להיות מאתגרת, ולא רק בשל תנאי הדרך או הסיכוי לתאונה. למרבה המזל, קיימים לא מעט עזרים וכללי אצבע שנועדו לעזור להסיע את הילדים בצורה קצת יותר בטוחה. הנה כמה מהם:
איפה מושיבים ילדים ברכב?
גופם של ילדים פגיע יותר מזה של מבוגרים, ולכן חשוב להקפיד להגן עליהם מפני חבטות ומכות במקרה של תאונה, לא עלינו. הכללים המקובלים להושבת ילדים נקבעים בהתאם לגילם, למשקלם ולגובהם. עם ילדים קטנים יש להקפיד תמיד על רכישת כסאות בטיחות העומדים בתקנים, מחנויות מוכרות ואמינות.
- תינוקות רכים, עד גיל שנה ועד משקל של 9 קילוגרם, יש להסיע במושב בטיחות לתינוקות – סלקל – שמקובע לרכב בקביעות או מחובר בכל פעם מחדש בעזרת החגורות המתאימות. זאת, כשפני התינוק נמצאים נגד כיוון הנסיעה. עליו לשבת בזווית של 45 מעלות ולהיחגר ברצועות המיוחדות. את הסלקל אין להציב מול כרית אוויר, ולכן מומלץ להתקינו במושב האחורי. אם בכל זאת ממקמים את הכיסא על המושב הקדמי - יש לנטרל את כרית האוויר.
- כשהתינוק גדל, יש להעבירו למושב בטיחות או לסלקל המתאים לגילו ולמשקלו הנוכחיים. מושבים אלה מיועדים לילדים עד גיל 4 ומאפשרים ישיבה זקופה. גם אותם יש להתקין על המושב האחורי, אך מעל לגיל שנתיים הם כבר יכולים להיות עם הפנים לכיוון הנסיעה. עם זאת, עדיין אין להושיב ילדים מול כרית אוויר פעילה. את המושב יש לחגור לרכב ואת הילדים לחגור באמצעות החגורות המשולבות במושב עצמו.
- כשהילדים עוברים את גיל 4 ו/או משקל של 18 קילו וגובהם עדיין נמוך מ-1.45 מ', יש להושיבם מאחורה בכיסא מגביה ("בוסטר"), שנקשר לרכב. הילדים נקשרים בחגורת הרכב, כשהיא עוברת במרכז בית החזה מעל לכתף.
- מעל לגיל 9 ולגובה 1.45 מ' הילדים יכולים לשבת כמבוגרים. מעל לגיל 13 הם אף יכולים לשבת מקדימה.
שמירה על ריכוז
נסיעה ברכב עם ילדים כרוכה לעתים קרובות בהפרעות ובהסחות דעת, וזאת בלשון המעטה. חשוב להיות מוכנים לכך מראש, ולא לתת לילדים להפריע לכם להתרכז בנהיגה. בגילאים צעירים ניתן להתקין לפעוטות משחקים מיוחדים לרכב שיעסיקו אותם. ניתן גם להתקין תיק נגיש לנהג, ובו מוצצים ומגבונים. אם אין ברירה, וחייבים לעצור את הרכב כדי לטפל בילדים, יש לעשות זאת רק במקומות המתאימים לכך, כמו תחנות דלק או מפרצים ייעודיים. עצירה במקום לא מורשה מהווה סכנה, לכל יושבי הרכב.
נעילת דלתות
ילדים הם סקרנים מטבעם ועלולים לשחק עם כפתורי הפתיחה, מבלי להבין מה הם עושים. לכן, לפני תחילת כל נסיעה, כדי למנוע מצב של פתיחה מסוכנת של הדלת על ידי העולל בזמן נסיעה, יש לוודא שדלתות הרכב נעולות היטב. בהתאם לפיצ'רים שמציע הרכב, ניתן להשתמש במנגנון נעילה מרכזי מצד הנהג או במנגנון שלא מאפשר פתיחת דלת מבפנים, אלא רק מבחוץ.
הוראות בטיחות בנסיעה
כשהילדים כבר בוגרים מספיק כדי להבין את הסכנות שבנסיעה ברכב, מומלץ להזכיר להם לפני כל נסיעה את הוראות הבטיחות: לא לפתוח דלתות, לא להוציא ידיים מהחלון, לתת להורים להתרכז בנסיעה ולא לצאת לבד מהרכב לאחר שהוא חונה.
אכילה בטוחה
ככלל, עדיף לא לתת לילדים לאכול בזמן נסיעה. חשוב במיוחד להימנע ממאכלים קשים, שעלולים להיתקע בגרון. בימים חמים ועבור נסיעות ארוכות, ניתן לתת לילדים בקבוק מים נגיש. לתינוקות קטנים לא מומלץ לתת בקבוק בזמן נסיעה.
זהירות מהשמש
יוצאים לנסיעה ארוכה? כדאי להגן על הילדים מפני קרני השמש באמצעות קרם הגנה ומגני שמש המתאימים לחלונות הרכב.
יציאה בטוחה
סיימתם לנסוע? ודאו שלא שכחתם ילד ברכב. זכרו שלאחר היציאה מהרכב, במיוחד בחודשי הקיץ, הטמפרטורה עולה והאוויר לנשימה אוזל. לא תרצו שהילד יישאר בפנים עד שתחזרו לרכב ותפעילו את המזגן.
ניתן להשתמש במבחר אפליקציות מיוחדות שנועדו למנוע שכחה של ילדים ברכב. כמו כן, לאחר שכולם יצאו מהרכב, יש להקפיד לנעול אותו כדי שאף ילד לא ייכנס אליו בטעות. אל תשאירו ילדים במכונית לבד אפילו לרגע אחד, גם לא בכוונה.
ביטוח לכל מקרה
למרבה הצער וגם אם ננקוט בכל כללי הזהירות, תאונות קורות. לצד הנזק הגופני, תאונות יכולות לגרום גם לקשיים כלכליים, בשל עלויות הטיפול והזמן הרב שיש להקדיש לתהליך השיקום. בשל המודעות לקשיים אלה, המדינה מחייבת כל רכב שעולה על הכביש בביטוח חובה, שנועד לפצות בגין הנזקים הגופניים שעלולים להיגרם לנהג ו/או לנוסעים בתרחישים שונים. אל תיסעו עם ילדים בלי ביטוח חובה בתוקף, ואם אתם נוהגים ברכב של אחרים – ודאו שגם הוא מצויד בפוליסה מתאימה.