דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

גניבת רכב - איך להימנע ממנה ומה לעשות אם היא קרתה

גניבת מכוניות, למרבה הצער, היא עניין נפוץ למדי בישראל. כמה פעולות פשוטות יכולות לסייע לכם לצמצם את הסיכון לגניבה ולהתמודד עם נזקיה, בעת הצורך

בשנת 2020 נגנבו בישראל כמעט 10,000 מכוניות. מדובר בירידה חדה לעומת מספר הגניבות בשנים קודמות אך עדיין זהו מספר גבוה, שלצערנו הולך וגדל מדי שנה. החדשות הטובות הן שיש כמה פעולות, פשוטות יחסית, שניתן לבצע כדי לצמצם את הסיכוי להיקלע לאירוע שכזה. סידרנו לכם את הפעולות בצ'קליסט מסודר, שניתן להוציא לפועל כבר מחר:

  1. לעולם אל תעזבו את הרכב כשהוא מונע עם מפתחות בפנים, גם לא כשאתם עוצרים בצד הכביש (לדוגמא, כדי לעזור למישהו להוציא חפץ מתא המטען) וגם לא לדקה. זכרו שאפילו רגע אחד של חוסר תשומת לב עלול להוות חלון הזדמנויות עבור גנב מזדמן.
  2. הקפידו לנעול את הרכב בכל פעם שאתם יוצאים ממנו. שימו לב שכל הדלתות נעולות, שכל החלונות סגורים, שלא השארתם מפתחות בפנים – ושלא ניתן להיכנס למכונית. גם אם נדרש מפתח כדי להפעיל את הרכב, ואפילו אם נדרש קודן, זכרו שגנבי רכב יודעים כיצד להתגבר על מכשולים אלה ולגנוב את הרכב בכל זאת.
  3. שקלו הוספה של אמצעי אבטחה, כגון מערכות מיגון אלקטרוניות מתקדמות. הירידה במספר גניבות הרכב קשורה, בין היתר, לשימוש במערכות אלו. לעיתים חברת הביטוח שלכם אף תדרוש התקנה של מערכת שכזו כדי לאשר לכם ביטוח רכב. 
  4. לאחר נעילת הרכב, כשאתם נכנסים הביתה, אל תשאירו את המפתחות ליד דלת הכניסה. בעבר, נרשמו מקרים רבים של פריצות לבתים, במהלכן נלקחו מפתחות הרכב לצורך גניבתו. גנב שפתח את דלת הבית, הבין שיש בפנים אנשים ולכן העדיף לא להיכנס - ישמח רק להושיט יד, לקחת את המפתחות, לצאת מיד ו'להסתפק' בגניבת הרכב.
  5. אם יש למכונית קוד סודי, אל תשמרו את פרטיו ברכב או ליד המפתחות. הדבר עשוי להקל על הגנב ואף לפגוע בכיסוי הביטוחי שלכם במקרה של גניבה. אם רשמתם את הקוד על פתק כשנתתם את המכונית למישהו אחר (בן משפחה, מוסכניק, עובד של מכון שטיפת מכוניות) - הקפידו להשמידו לאחר שקיבלתם אותו בחזרה.
  6. השתדלו לחנות באזור בטוח. במיוחד אם אתם מגיעים לאזור שידוע כמועד לפריצות, העדיפו חניות סגורות ומאובטחות, במידת האפשר, אפילו אם הדבר כרוך בתשלום.

ואם בכל זאת הרכב נגנב?

אם, למרות כל אמצעי הבטיחות, הרכב שלכם נגנב – יש שורת פעולות שחשוב לבצע:

  1. תחילה, אם אתם מנויים בחברת איתור, פנו אליה מיד. לחברות אלו יש מוקד זמין מסביב לשעון וייתכן שהן יוכלו לסייע לאתר את מיקומו של הרכב הגנוב.
  2. אם במקרה הרכב נגנב כאשר יש בתוכו טלפון סלולרי, ייתכן שיהיה ניתן לאתר את מיקומו של הטלפון וכך גם אולי לאתר את הרכב. צרו קשר עם חברת הסלולר שלכם.
  3. בדקו אם יש סימנים בסביבת הרכב המעידים על גניבה, כמו למשל שברי זכוכית. במקרה שמצאתם כאלו - צלמו אותם. כדאי גם לבדוק אם יש בסביבה מצלמות אבטחה, שאולי תיעדו את הגניבה.
  4. פנו למשטרה והגישו תלונה רשמית על הגניבה. לעתים, המשטרה תצליח לאתר את המכונית ולהחזיר לכם אותה. גם אם לא, במקרה של רכב המבוטח בביטוח מקיף - חובה להגיש תלונה על גניבה כדי להתחיל בהליך פיצוי ביטוחי.
  5. במקרה שמדובר ברכב המבוטח בביטוח מקיף, ידעו את סוכן הביטוח שלכם על הגניבה. הוא ינחה אתכם לגבי תהליך תביעת הביטוח, יסביר מהם המסמכים הרלוונטיים ויסייע בהגשת התביעה. לרוב תצטרכו לספק: אישור משטרה על הגשת תלונה, רישיונות רכב, מפתחות רזרביים אם ישנם ומסמכים שונים נוספים, כגון חשבונית המעידה על רכישת מיגון, תיעוד של בדיקת מיגון אם זה נעשה לקראת רכישת/ חידוש הביטוח, מסמכים שמעידים על טיפולים אחרונים שעבר הרכב, צילום תעודת זהות ועוד.


האישור לקבלת הפיצוי מחברת הביטוח - במקרה מכוסה, כמובן - יכול לקחת כמה שבועות והוא יהיה בהתאם לכיסוי שרכשתם. ייתכן שתהיו זכאים לקבלת רכב חלופי בינתיים. כמו כן, ניתן להקפיא את ביטוחי הרכב האחרים שברשותכם הנוגעים לרכב שנגנב, כמו ביטוח חובה או ביטוח צד ג'.