דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

איך תוכלי להילחם בסטטיסטיקה ולחסוך יותר כסף לפנסיה?

פנסיית הזקנה של נשים צפויה להיות נמוכה ב-4,000 שקל, בממוצע, מפנסיית הזקנה של גברים. האם ניתן להתמודד עם הסטטיסטיקה ולפרוש בכבוד? למרות השיפור המתמיד לשוויון בין נשים לגברים, ישנם עדיין תחומים בהם נשים מופלות לרעה – הפנסיה שלהן למשל.

לפני שנסביר איך תוכלי להילחם בפער הזה ולנצח את הסטטיסטיקה, עלינו להבין קודם למה פנסיה של אישה נמוכה מזו של גבר:

  • תקופת חיסכון קצרה יותר – בהנחה שגברים ונשים נכנסים לשוק העבודה בגיל עבודה דומה, יחסכו הנשים לפנסיה עד לגיל 64 ואילו הגברים יחסכו במשך תקופה ארוכה יותר – עד לגיל 67.
  • שכר ממוצע נמוך יותר – שכרן של הנשים במשק נמוך לעיתים קרובות משכר הגברים. אחת הדוגמאות הבולטות לכך הוא המגזר הציבורי בישראל בו מרוויחות הנשים 25 אחוז, בממוצע, פחות מהגברים.
  • תקופת עבודה לא רצופה – גם אם נצא מתוך ההנחה כי נשים מצטרפות לשוק העבודה בגיל זהה לזה של גברים, ייווצר פער בין המגדרים כתוצאה מיציאת הנשים לחופשות לידה ותקופות בהן נשים מפסיקות את עבודתן על מנת לטפל בילדים. נשים רבות חוזרות לשוק העבודה לאחר הלידה רק בחלוף מספר שנים. כמו כן, נשים רבות מצמצמות את היקף המשרה שלהן לצורך טיפול במשק הבית.

תוחלת החיים "הורגת" את הפנסיה

שלושת הגורמים שהוזכרו מובילים לכך שבגיל פרישה יהיה הסכום שיעמוד לזכותך, האישה העובדת, נמוך משמעותית מזה של גבר שעבד במשך מספר שנים זהה. לסיבות הללו מצטרף גורם נוסף וכבד משקל בהרבה – את תחיי הרבה יותר זמן. תוחלת החיים של נשים בישראל, כמו במרבית מדינות העולם המערבי, גבוהה מתוחלת החיים של הגברים. בישראל עומדת תוחלת החיים של אישה על 83.9 שנים ואילו של גבר על 80.3 שנים.

מה את יכולה לעשות?

אם כן, קיים אפקט כפול המשפיע על פנסיית הזקנה של נשים – מצד אחד צבירה לחיסכון הנמוכה משמעותית מזו של הגברים, ומנגד תקופה ארוכה יותר של חיים בפנסיה. אבל אל דאגה, ישנן כמה דרכים שיסייעו לך להילחם בסטטיסטיקה ולהבטיח לעצמך פנסיה שתעזור לך להתקיים בכבוד לאחר הפרישה.

1. לא נשואה? אין לך ילדים? את יכולה לחסוך יותר

במידה ואין לך בן זוג, את יכולה לחסוך יותר כסף אם רק תודיעי לקרן הפנסיה שברצונך לוותר על כיסוי לבני זוג בקרן. הוויתור על הכיסוי יהיה בתוקף למשך שנתיים ולאחר מכן הוא יתחדש באופן אוטומטי, ולכן במידת הצורך יהיה עלייך לעדכן את קרן הפנסיה בכוונה להאריכו.

עלות הכיסויים הביטוחים מורכבת מעלות לאובדן כושר עבודה ועלות לכיסוי ביטוחי לשארים. חוסכת שמפקידה לקרן הפנסיה וכיום אין לה בן זוג, מכיוון שהיא רווקה, גרושה או חס וחלילה אלמנה, יכולה לוותר על הכיסוי הביטוחי לשארים ולחסוך כ-30 אלף שקל לאורך תקופת החיסכון. לא מעט.

2. יצאת לחופשת לידה? חשוב לשמור על רצף הפקדות

אם ילדת ואת מחליטה להאריך את חופשת הלידה, בהתאם לזכות שמקנה לך החוק, מעבר ל-14 שבועות, המעסיק רשאי להפסיק את ההפרשה לקרן הפנסיה. המשמעות היא פחות כסף בחיסכון הפנסיה בעת הפרישה. לכן לקראת חופשת הלידה כדאי שתתייעצי עם נציגי קרן הפנסיה שלך. במידה ואת יכולה, רצוי שתמשיכי להפריש באופן עצמאי לקרן הפנסיה את חלקך גם בעת חופשת הלידה, ובמידה והארכת את החופשה מעבר לקבוע בחוק, גם את חלקו של המעביד וזאת כדי לשמור על רצף כיסוי ביטוחי. זכרי שכל שקל שאת חוסכת היום, מגדיל את התשואה עליו בעת שתפרשי. כך תוכלי לחסוך יותר כסף לפנסיה.

3. הגדלת אחוזי הפקדה

להשקעה שלך היום יש השפעה גדולה על הסכום שתחסכי בעתיד. כל שקל שתחסכי עכשיו יהיה שווה יותר כשתפרשי.

את יכולה לבצע שינוי באחוזי ההפקדה מהמשכורת החודשית שלך, ואפילו מומלץ לך לעשות זאת. אחוז הפקדה גבוה יותר יגדיל משמעותית את הסכום שתקבלי כשתפרשי לפנסיה. הפרשה לקרן הפנסיה, לא רק מבטיחה את העתיד שלך ושל משפחתך אלא היא גם יכולה להעניק לך הטבה בחישוב המס והמשמעות היא תוספת של עד 2,500 שקלים בשנה.

4. עדכני את מסלול ההשקעה כך שיתאים לך

כמו שבגד לא מתאים לכל אחד, כך מסלול השקעה אחד לא מתאים לכולם. מסלול ההשקעה אמור להיות מותאם לכל אדם לפי הנתונים האישיים שלו כמו גיל, מצב משפחתי וזמן עד לפרישה. אל תשכחי לעדכן את קרן הפנסיה שלך בשינויים ובדקי שהמסלול שבו מושקע הכסף שלך, אכן מתאים לך.

5. עצמאית? חשוב שתדאגי לעצמך!

החוק אמנם לא מחייב את מי שאינה שכירה להפריש לפנסיה. מעבר לכך, בעלת עסק עצמאי תצטרך להפריש כפול -גם את החלק שלה וגם את החלק של המעסיק. למרות זאת, אל תזניחי את העתיד שלך. תוכנית הפנסיה היא החיסכון הכי משתלם, והיא מספקת לך ולמשפחתך כיסויים ביטוחיים נוספים למקרה של אובדן כושר עבודה או חלילה מוות.

אני כאן בכדי לסייע לך לתכנן את הפנסיה שלך בצורה הטובה ביותר, כך שתתאים בדיוק בשבילך!