דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

מה קורה לקרן ההשתלמות כשמסיימים לעבוד?

מה הופך את קרן ההשתלמות למכשיר אטרקטיבי כל כך, במה היא שונה ממוצרים פנסיונים אחרים ומה קורה בסיום עבודה? על שאלות אלו (ועוד כמה) נשיב במסגרת מאמר זה.

מה הופך את קרן השתלמות למכשיר חיסכון אטרקטיבי במיוחד?

הסיבה העיקרית (אך בהחלט לא היחידה) לאטרקטיביות של קרן השתלמות היא שבניגוד לאפיקי חיסכון אחרים לטווח קצר או בינוני, הרווחים בקרן השתלמות פטורים ממס על רווחי הון (עד לתקרה שבשנת 2023 עומדת על 15,712 ש"ח). מס רווחי הון עומד על שיעור של 25% מהרווחים ולכן מדובר בהטבה משמעותית, במסגרתה החוסכים במכשיר הזה נהנים מסכום נוסף שמגיע כדי רבע מהרווחים (התשואות) שהושגו בה, אם ישנם. 

במה קרן השתלמות שונה מקרן פנסיה?

בניגוד לקרן פנסיה, קרן השתלמות מיועדת לחיסכון בלבד, ללא כיסויים ביטוחיים. הבדל נוסף הוא שבעוד שהחיסכון בקרן פנסיה מיועד לטווח הרחוק (מועד הפרישה), קרן השתלמות נוצרה כמכשיר לטווח קצר-בינוני והכספים בה הופכים נזילים וניתנים למשיכה ללא קנסות לאחר 6 שנים. עם זאת, בהחלט ניתן להתייחס לקרן השתלמות גם כמכשיר נוסף לחיסכון ארוך טווח. בהמשך, ניתן אף לצרף את הכספים שנצברו בה לקרן הפנסיה או קופת הגמל, וזאת במטרה להגדיל את הרווחה הכלכלית בפרישה.

כאמור, הכספים הצבורים בקרן השתלמות (עד לתקרה שצוינה), פטורים ממס רווחי הון. המשמעות היא שהעלות היחידה לחוסך היא דמי הניהול, שעומדים על שיעור מקסימלי של 2% מהצבירה (במונחים שנתיים), אם כי הם יכולים להיות נמוכים יותר – בהתאם להסכם שבין החוסך לחברה המנהלת או להסכם שבין המעסיק לחברה. 

מה שיעור ההפרשות לקרן השתלמות?

שכירים בעלי קרן השתלמות מפרישים אליה מדי חודש כ-2.5% משכרם ומעסיקם מפריש עד 7.5% נוספים.

עצמאיים מפקידים לקרן את מלוא הסכום בעצמם ורשאים להפקיד ללא הגבלה. עד תקרת הטבות המס, הם גם ייהנו מהטבות מס משמעותיות על עצם ההפקדה, בנוסף לפטור ממס רווחי הון. 

מה קורה כאשר עוברים מקום עבודה? 

בשונה מקרן פנסיה שנשארת "אדישה" לשינוי מעסיק או למעבר בין שכיר לעצמאי או להפך, קרן השתלמות נפתחת בכל פעם מחדש על שם מעסיק אחד בלבד, או על חשבון עצמאי. הסיבה לכך טכנית ומקורה עוד בימים בהם נוהלו קרנות ההשתלמות על ידי הבנקים.

לכן, במעבר בין עבודות או במעבר בין עובד שכיר לעצמאי או להפך, נפתח לעובד חשבון חדש על שם המעסיק החדש, או במעמד עצמאי. חשוב להדגיש שלא ניתן לאחד את החשבונות תחת אותו מספר חשבון בקרן. בכל מקרה ובינתיים, קרנות השתלמות ממקומות עבודה קודמים ימשיכו לצבור תשואות, אם ישנן, גם בלי שייכנסו אליהן הפקדות חדשות. 

מתי ניתן למשוך גם בטרם חלפו שש שנים?

כלל גורף בקרנות פנסיה הוא שלכל עובד או עובדת אמורה להיות קרן פנסיה מקיפה אחת (להבדיל ממספר קרנות, שמפוזרות בין גופים פיננסיים שונים). בקרן השתלמות, לעומת זאת, ייתכן שחלק גדול מהעובדים מחזיקים בשתי קרנות השתלמות נפרדות או יותר מכך.

עם זאת, וככל שיש רציפות בהפקדות בין החשבון הישן בקרן ההשתלמות לחשבון החדש, תקופת הוותק של 6 שנים ממועד ההפקדה הראשונה לחשבון הישן ממשיכה להיספר. בתום אותה תקופה, החוסך או החוסכת יוכלו למשוך את שני החשבונות במסגרת תהליך שנקרא "השלכת ותק". בתהליך זה רואים את שני החשבונות כחשבון אחד, לצורך מניין הוותק ותהליך הפדיון. 

כיצד עובדת קרן ההשתלמות עבור עצמאיים? 

כל עצמאי יכול לפתוח עבור עצמו קרן השתלמות ולהפריש אליה סכום לבחירתו. שלא כמו עובדים שכירים, עצמאיים מפקידים את מלוא הסכום בכוחות עצמם, ללא הפקדה נוספת מצד מעסיק. בד בבד, הם נהנים מהטבות מס משמעותיות, שהופכות את ההפקדה למשתלמת מאוד.

עד כדי כך, שהעצמאי או העצמאית מרוויחים מקרן ההשתלמות שלוש פעמים:

  • את הרווח (התשואה) שנוצר מהשקעת הכספים בשוק ההון, אם ישנו;

  • את הפטור ממס רווחי הון על רווח זה – כאמור, אם ישנו;

  • את הטבת המס שנותנת המדינה לעצמאים: התייחסות לכספי ההפקדה כהוצאה מוכרת, כמו כל הוצאה אחרת המופיעה בדו"ח ההוצאות השנתי. 


חישוב כספי ההפקדה כהוצאה מפחית את סכום מס ההכנסה השנתי שעל העצמאיים לשלם (הסכום נקבע על ידי חישוב הרווחים השנתיים מינוס ההוצאות השנתיות). למעשה, הסכום המקסימלי ששיטה זו מאפשרת לחסוך מתשלום מס ההכנסה השנתי הוא 4,173 ש"ח בשנה.

האם קרן ההשתלמות יכולה לתרום גם לחיסכון לפנסיה?

למרות שקרנות השתלמות בנויות כחיסכון לטווח בינוני, יש מי שבוחרים להמשיך לחסוך באמצעותן עד ליציאה לפנסיה. במקרה כזה, נפתחת אפשרות נוספת: לנייד את כספי קרן ההשתלמות (כולם או חלקם) לתוך קרן הפנסיה - מהלך שיגדיל את קצבת הזקנה החודשית.

במקרה כזה, לכסף שנצבר בקרן הפנסיה יתווסף גם הכסף של קרן ההשתלמות, ומכיוון שתשלום קצבת הזקנה נמשך כל שארית החיים – הופכים כספי קרן ההשתלמות מסכום הוני, שניתן באופן חד-פעמי, לקצבה חודשית לכל החיים. עבור מי שמאריך ימים, עשויה הקצבה המצטברת להיות גבוהה יותר, בסופו של דבר, מהסכום ההוני שנצבר בקרן ההשתלמות. 

האם אפשר להיעזר בחיסכון שבקרן ההשתלמות גם בלי למשוך מהקרן?

יתרון נוסף של קרן ההשתלמות הוא שהיא מאפשרת לקחת מתוכה הלוואה, בתנאים הנחשבים לטובים מאלה שמציעים הבנקים. כך, במצב בו קרן ההשתלמות עדיין אינה נזילה – ניתן לקחת הלוואה בגובה של עד 48% מהסכום הצבור. במצב שבו היא כבר נזילה, ניתן ללוות הלוואה בגובה של עד 78% מהסכום הצבור. באופן זה, מקבלים כסף נזיל וגם ממשיכים ליהנות מיתרונות החיסכון הצבור בקרן ההשתלמות ומהתשואות המושגות בה (אם ישנן).

לסיכום, הטבות המס הרבות וטווח החיסכון הגמיש יחסית הופכים את קרן ההשתלמות למכשיר חיסכון משתלם, שלא בכדי עובדים רבים מבקשים ממעסיקם ושעצמאים פותחים עבור עצמם.

גם בחירת קרן השתלמות, כמו בכל מוצר אחר, כדאי לעשות לאחר ביצוע סקר שוק ובדיקה בנוגע להטבות אפשריות בדמי ניהול. כדאי לבדוק, למשל, לגבי הסכמים המעניקים הטבות אצל המעסיק או ארגון עובדים או ארגון מקצועי אחר, ותמיד ניתן לבקש הנחה באופן פרטני (ישירות מהחברה המנהלת את קרן ההשתלמות, או דרך הסוכן הפנסיוני).

לאחר פתיחת קרן ההשתלמות, יכולים החוסכים להתעדכן בביצועיה השוטפים באזור האישי באתר מנורה מבטחים, שם יוכלו לראות את ההפקדות, את הרווחים (אם הושגו) ואת דמי הניהול.