דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

מה לקחת בחשבון לפני יציאה לפרישה מוקדמת

מתי אפשר לצאת, מה אומר החוק והאם זה בכלל כדאי? כל מה שחייבים להשקיע בו מחשבה לפני שמחליטים לצאת לפנסיה

עבור עובדים ועובדות רבים במשק, המשקיעים את מירב שנותיהם, זמנם ומרצם במקום העבודה, צירוף המילים "פרישה מוקדמת" נשמע כמו חלום קסום. הרי מי לא היה רוצה להפסיק לעבוד לפני גיל הפרישה ולהתחיל "לחיות את החיים"?

בפועל, הגיל שבו ניתן לחייב עובדים לפרוש הוא 67 (גברים ונשים), כאשר פרישה מוקדמת אפשרית החל מגיל 60 והופכת לאופציה עבור עובדים שהגיעו להבנה עם המעסיק, בין אם מיוזמתו ו/או מיוזמתם שלהם. נשים יכולות לפרוש מבחירה בגיל 62 (בכפוף להוראות הספציפיות בתוספת לחוק). פרישה מוקדמת נהפכת לאופציה, אלא אם כן הסדר מיוחד קובע אחרת, רק החל מגיל 60 ועבור עובדים שהגיעו להבנה עם המעסיק על פרישה מוקדמת, מיוזמתו או מיוזמתם שלהם.



ברוב המקרים, המשמעות הכלכלית של פרישה מוקדמת היא התחלת תשלום הקצבה, מה שאומר שההפקדות השוטפות לפנסיה נפסקות והיתרה הצבורה אינה גדלה. ברגע האמת, כשאפשרות זו מונחת על השולחן, יכולים לעלות לא מעט פחדים וחששות, רגשיים וכלכליים – האם אצליח לממן את עצמי ואת משפחתי בכבוד? האם אדרש לשנות את אורח החיים אליו התרגלתי? איך לנצל את כל הזמן שיתפנה? איזה סיכונים כרוכים בכך? האם זהו צעד חכם? וכדומה.

חשוב שתבינו, התשובה לשאלה האם כדאי לצאת לפרישה מוקדמת משתנה מאדם לאדם, ומורכבת ממגוון רחב של נסיבות ושיקולים – אישיים, משפחתיים, כלכליים ומיסויים, כפי שנפרט בהמשך. זאת החלטה קריטית, שתשפיע בצורה ישירה ומשמעותית על המשך החיים, שלכם ושל בני משפחתכם. לכן, על מנת שתוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה והטובה ביותר לצרכיכם האישיים, כדאי שתקפידו לעשות תכנון פרישה מקיף, יסודי ומושכל, בעזרת בעלי מקצוע מומחים בנושא. 

מהו החוק הרלוונטי? 

שימו לב, שלא כמו במקרה של פרישה "רגילה", בהגיעכם אל גיל הפרישה, בו אתם זכאים להטבות מס שונות על הקצבה, פרישה מוקדמת נחשבת כמקור הכנסה החייב במס. למעשה, כפי שציינו – ברוב המקרים, הקצבה חייבת במס, אך יש פטורים מסוימים לפרישה בגיל שנקבע לכך בחוק (67 לגברים ו-62 לנשים – הגיל יעלה בהדרגה ל-65 תוך כעשור). כלומר, ייתכן שתחויבו בתשלום מס הכנסה לפי מדרגת המס שלכם וכן בדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות. לכן, יש לבחון את עניין המיסוי על הקצבה ולתכנן את צעדיכם בהתאם. זכרו, בחירה בפרישה מוקדמת הינה החלטה משמעותית ולא ניתן לחזור בה. כלומר, לא ניתן לבקש להפסיק לקבל את הקצבה לאחר שהבקשה אושרה.

כלומר, עובד או עובדת המגיעים לגיל 60 רשאים להתחיל לקבל את הקצבה, בכפוף לזכויות שלהם במוצר הפנסיוני, בין אם מדובר בקרן פנסיה או בביטוח מנהלים. בחלק מהמגזרים אפשר אף לפרוש לפני כן, אם נקבע כך בהסדר מיוחד. בכל אופן, אם תחליטו לפרוש מוקדם, קחו רק בחשבון שהסכום שצברתם מתחלק על פני יותר שנים. מכאן, שגובה הקצבה החודשית צפוי להיות נמוך יותר משהייתם מקבלים לו הייתם יוצאים לפנסיה בגיל הפרישה או מאוחר יותר. 

למי מוצעת האפשרות לצאת לפרישה מוקדמת?

השימוש במונח פרישה מוקדמת, מתייחס לרוב לפרישה המוצעת לעובד או עובדת מצד המעסיק וביוזמתו או מרצונם של העובדים עצמם.

פרישה מוקדמת על חשבון המעסיק היא זכות המוענקת במקרים מיוחדים לעובדים ספציפיים שהמעסיק מעוניין שיפרשו. מדובר בעיקר על שני סוגי מצבים:

  1. פרישה מוקדמת ביוזמת המעסיק כחלק מתוכנית פרישה מרצון, בניסיון לשכנע את העובד להסכים לפרוש מעבודתו. הצעות אלה מופנות באופן אישי לכל עובד או עובדת ונחתמות במסגרת הסכם פרישה מרצון. 
  2. פרישה מוקדמת במידה שהזכות של העובד לצאת לפרישה מוקדמת כלולה בהסכם העבודה שלו. לדוגמה, בהסכם קיבוצי, שנחתם אל מול נציגות העובדים או ההסתדרות. מדובר על מקצועות ספציפיים. למשל, עובדי הוראה, גננות, עובדים בשירות המדינה (שוטרים, סוהרים).

מהן הסיבות האפשריות ליציאה לפרישה מוקדמת?

פרישה לפנסיה לפני גיל הפנסיה יכולה להיות מסיבות שונות, חלקן קשורות בעובד עצמו ואחרות נוגעות למעסיק. לעתים ההצעה נעשית על ידי המעסיק מסיבות של התייעלות במקום העבודה, צמצום בכוח אדם, סגירתו לצמיתות או מתוך מטרה לעודד עובדים בגילאים מבוגרים לפרוש מרצונם.

במקרים מסוימים העובד הוא זה שבוחר לצאת לפרישה מוקדמת, מסיבות אישיות או משפחתיות. למשל, מצב בריאותי, עייפות החומר, שחיקה במקום העבודה, מתוך מטרה לפנות לעצמו יותר זמן לעסוק בדברים אחרים ועוד.

אז איך נערכים לקראת פרישה מוקדמת?

קודם כל – לא מוותרים על תכנון פרישה מקדים, מקיף ומפורט, עם גורם מקצועי מומחה בתחום. כאמור, ההחלטה אם לצאת לפרישה מוקדמת היא קריטית ומשליכה על כל תחומי החיים, בפרט זה הכלכלי. זאת, בין השאר, מכיוון שהקצבה החודשית, ברוב המקרים, היא הכנסה חייבת, שאינה פטורה ממס. במילים אחרות, אם תחליטו לחזור לעבוד אחרי שתתחילו לקבל קצבה, תיאלצו לערוך תיאום מס בין מקורות ההכנסה שלכם – ולא תוכלו לבקש להפסיק לקבל את הקצבה.

בין אם קיבלתם הצעה מהמעסיק לפרוש מוקדם יותר או שאתם מעוניינים לעשות את הצעד בעצמכם, עליכם להביא בחשבון את השיקולים הבאים:

  • במסגרת תכנון פרישה יש לבחון לעומק את יכולתכם הפיננסית להתקיים ברווחה ובכבוד בעתיד. במסגרת זו, בודקים מהן ההוצאות היומיומיות והחודשיות שלכם ושל בני המשפחה (למשל, הוצאות מחייה ותשלום חשבונות). כמו כן, יש לקחת בחשבון את ההוצאות המיוחדות למשל קניית רכב, השכלה גבוהה, חופשות, וכדומה. 
  • את ההוצאות השוטפות והמשתנות יש להשוות לסך ההכנסות שאתם עתידים לקבל בתקופת הפנסיה – קצבה חודשית מהמוצר הפנסיוני, קצבת זקנה, חסכונות פנסיוניים אחרים (כגון קרן השתלמות), הכנסה פאסיבית, הכנסות צפויות של בן או בת הזוג וכדומה. יש גם לשים לב למיסים שיכולים לחול וכן לשינויים שעלולים להתרחש במקורות ההכנסה השונים במשך השנים. 
  • בנוסף יש לבחון מה תהיה הקצבה שלכם בגיל הפרישה לפי החוק. לשם כך, צריך לבדוק מהם כספי הפנסיה שצברתם עד עתה, אם ובאיזה היקף אתם ממשיכים לצבור כספים לפנסיה ועד איזה מועד. סכומי הכסף האלה צריכים להספיק כדי לכסות את מכלול הצרכים שלכם לכל ימי חייכם, גם במקרה של הידרדרות במצבכם הרפואי. 

שימו לב, שלא כמו במקרה של פרישה "רגילה", בהגיעכם אל גיל הפרישה, בו אתם זכאים להטבות מס שונות על הקצבה, פרישה מוקדמת נחשבת כמקור הכנסה החייב במס. למעשה, כפי שציינו – ברוב המקרים, הקצבה חייבת במס, אך יש פטורים מסוימים לפרישה בגיל שנקבע לכך בחוק (67 לגברים ו-62 לנשים). כלומר, ייתכן שתחויבו בתשלום מס הכנסה לפי מדרגת המס שלכם וכן בדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות. לכן, יש לבחון את עניין המיסוי על הקצבה ולתכנן את צעדיכם בהתאם. זכרו, בחירה בפרישה מוקדמת הינה החלטה משמעותית ולא ניתן לחזור בה. כלומר, לא ניתן לבקש להפסיק לקבל את הקצבה לאחר שהבקשה אושרה.

בשנתיים האחרונות ובפרט בעקבות משבר הקורונה, הולך ותופס תאוצה הליך המשלב בין המשך העסקה, באופן מלא או חלקי והתחלת קצבת קצבה. זה פתרון שמתאים במיוחד למי שרוצים להתחיל קצבה, ובמקביל – להמשיך לעבוד. אם הפתרון הזה עשוי להיות רלבנטי עבורכם, אנו ממליצים להתייעץ עם מומחה לתחום פרישה מוקדמת במנורה מבטחים. ניתן לתאם פגישה דרך מחלקת הטלמיטינג במייל: Telemeet-up@Menoramivt.co.il 

האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק פנסיוני, המלצה או חוות דעת ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ או שיווק פנסיוני כאמור הניתן על ידי בעל רישיון כדין, המחשב בצרכים ובנתונים המיוחדים של כל אדם.

זקוקים לעוד ייעוץ והכוונה?

צרו קשר ואנו נשמח לעזור לכם לתכנן את הפרישה שלכם:

  1. התקשרו למס' *9699 
  2. או באמצעות מייל מוקד - telemeet-up@menoramivt.co.il