דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

מלחמה? מניות הביטחון נהנות מעדנה

דניאל שוויקה
מנהל מחלקת מניות חו"ל במנורה מבטחים
23.05.2024 | 4 דקות

ענף התעשיות הביטחוניות העולמי חווה בשנים האחרונות עניין רב וביקוש גואה, במקביל לעלייה במתיחות הגאו-פוליטית הגלובלית. אין זה סוד, מאבקים טריטוריאליים, עימותים מזוינים ואיומי טרור, מגבירים את הצורך בפיתוח, ייצור ושיווק של כלי נשק, מערכות הגנה וטכנולוגיות מתקדמות לשימוש צבאי. בהלימה לכך, מלחמת "חרבות ברזל" ועוד קודם לכן המלחמה באוקראינה, הגבירו את הפופולריות של חברות התעשייה הביטחונית הציבוריות ושל הסקטור כולו בקרב משקיעים, מכמה סיבות:

  1. עלייה בתקציבי הביטחון ברחבי העולם. איומים ביטחוניים גוברים מובילים להגדלת ההוצאות הביטחוניות של מדינות רבות. מעשית, מאז שנת 2020 ההוצאה הגלובלית על תקציבי ביטחון צמחה בקצב שנתי של כ-4.2%, לעומת כ-1% בתקופה שלפני התפרצות מגפת הקורונה.
  2. פריצות דרך טכנולוגיות. תעשיית הביטחון נמצאת בחוד החנית הטכנולוגית ומשקיעה משאבים רבים בפיתוח מערכות נשק והגנה חכמות, בינה מלאכותית ורובוטיקה צבאית. פיתוחים אלו עשויים להוביל לחוזים רווחיים עם צבאות ברחבי העולם. 
  3. ביקוש והיצע. הצורך הגובר של מדינות רבות במוצרי ביטחון, לצד שרשראות אספקה מאתגרות, יוצרים הזדמנויות רווחיות עבור חברות בתחום ומציבים את המובילות והגדולות שבהן בעמדה טובה ליהנות מהביקוש המטפס. 
  4. יציבות יחסית. תעשיית הביטחון פחות מושפעת מתנודות כלכליות, שכן הביקוש למוצריה נובע מצרכים ביטחוניים לאומיים. 

מטוסי קרב, מערכות הגנה ואבטחת סייבר

חלק מהחברות המשפיעות ביותר בתעשיית הביטחון העולמית הן ציבוריות ונסחרות בבורסה. הנה שתיים מהשחקניות המרכזיות בתחום*.

לוקהיד מרטין (Lockheed Martin). אחת מחברות הביטחון הגדולות בעולם, המספקת שירותים, מוצרים וטכנולוגיות מתקדמות לממשלות, גופים ביטחוניים וגופים מודיעיניים בארצות הברית וברחבי העולם.

החברה האמריקנית מתמחה בפיתוח וייצור מטוסים צבאיים, מערכות טילים, לוויינים וטכנולוגיות הגנה מתקדמות, מה שעשוי להבטיח עקבי למוצריה. בין פיתוחיה הבולטים ניתן למצוא את מטוסי הקרב מסוג F-35, מערכות הגנה אוויריות מסוג פטריוט ולווייני GPS. שווי השוק שלה מוערך בכ-112 מיליארד דולר והיא נסחרת במכפיל 17 על רווחים צפויים לשנה קדימה.

ריית'און (Raytheon Technologies). חברה אמריקנית מובילה בתחום האווירונאוטיקה והמערכות הביטחוניות. מתמחה, בין היתר, בפיתוח טילים מתקדמים, מערכות מכ"ם, מערכות הגנה אווירית ואבטחת סייבר, אשר מציבים אותה בעמדה טובה ליהנות מהמגמות הטכנולוגיות המרכזיות בתעשייה. שווי השוק של ריית'און עומד על כ-140 מיליארד דולר והיא נסחרת במכפיל 19 על רווחים צפויים לשנה קדימה. 

"חשיפה לסקטור הביטחוני הכרחית בעת הנוכחית"

"אנו מאמינים כי הצמיחה בתקציבי הביטחון צפויה להימשך ולהיוותר ברמות גבוהות מבעבר לנוכח הסיכונים הגאו-פוליטיים הקיימים כיום", אומר דניאל שוויקה, מנהל מחלקת מניות חו"ל באגף ההשקעות במנורה מבטחים.

"באופן טבעי, הסקטור הביטחוני פועל כגידור גאו-פוליטי אפקטיבי לתיק מניות, דבר אשר הוכיח את עצמו ביתר שאת מאז פרוץ המלחמה. כפי שניתן לראות בדוגמה המצורפת, תעודת סל המציעה חשיפה טהורה לעשרות חברות ביטחוניות זינקה ב-42.5% מאז חודש אוקטובר ולעומתה תעודת סל אשר עוקבת אחר המדד הגלובלי רשמה עלייה של 22.5% 'בלבד' באותו פרק זמן". 

שוויקה מוסיף ומבהיר כי "המודל העסקי של החברות הביטחוניות המובילות, אשר נקשרות בחוזים ארוכי טווח, מסייע להורדת התנודתיות בתוצאות הפיננסיות שלהן ומפחית את הרגישות כלפי המניות בסקטור".

"לכן, להערכתנו, חשיפה לסקטור הביטחוני בעת הנוכחית הינה הכרחית לתיק מניות חו"ל ואנו מעריכים כי היא תמשיך להשיא תשואת יתר גם בשנים הבאות". 

*הנתונים הפיננסיים נכונים לחודש מאי 2024

*מובהר כי האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי וכולל הערכות ואומדנים צופי פני עתיד, וייתכן כי בפועל התוצאות תהיינה שונות. אין לראות בסקירה זו משום ייעוץ להשקעה ו/או להסתמך עליה לשם קבלת החלטות השקעה כלשהן ואין בה משום המלצה לרכישת ניירות ערך כלשהם.

נכתב על ידי דניאל שוויקה