דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

למרות האינפלציה והריבית, הצמיחה הכתה את הפסימיות

מומחי מנורה השקעות מציגים: האירועים הכלכליים שעשו את השנה
בן ציון סטאמקר
מנהל מאקרו כלכלה וסל אג"ח ממשלתי
17.12.2023 | 4 דקות

ההפתעה הכלכלית הגדולה ביותר בשנת 2023 הייתה הצמיחה במשק האמריקאי. בתחילת השנה קונצנזוס האנליסטים ציפה לצמיחה של כ-0.5%, כאשר גם ל-FED הייתה תחזית דומה. כיום ההערכות מדברות על קצב צמיחה של כ-2.5%, אחרי צמיחה בשיעור של 2.1% ב-2022.

הסיבות העיקריות שגרמו להפתעה חיובית בצמיחת המשק האמריקאי קשורות להשפעה איטית יותר של עליית הריבית, רמת חיסכון גבוהה של משקי הבית, שוק עבודה הדוק, גידול מהיר מאוד באשראי הצרכני והמדיניות הפיסקאלית המרחיבה.

בחודש מרץ התרחש בארה"ב משבר, כאשר מספר בנקים נקלעו לקשי נזילות וחלקם אף פשטו רגל. הרגולטור הצליח למנוע את התפשטות המשבר לממדים משמעותיים יותר.

לאורך השנה האינפלציה בארה"ב ירדה באופן עקבי והגיעה בנובמבר לכ-3%. הבנק המרכזי העלה את הריבית עד לרמה של 5.25%-5.5%.

באירופה הכלכלה כמעט לא צמחה ב-4 הרבעונים האחרונים. הצמיחה ב-2023 צפויה לעמוד על 0.7% אחרי צמיחה בשיעור של 3.3% ב-2022. במקביל, האינפלציה ירדה עוד יותר מהר מארה"ב ובחודש נובמבר הגיעה ל-2.4%. הריבית באירופה עלתה לרמה של 4%. השווקים מגלמים הורדת ריבית בארה"ב ובאירופה במהלך 2024.

כלכלת יפן צפויה לצמוח ב-2023 בשיעור של  2% אחרי צמיחה של 1% ב-2022. הבנק המרכזי היפני היה היחיד בעולם שלא העלה את הריבית, למרות העלייה באינפלציה. היפנים נהנים בגידול ביצוא הסחורות והשירותים (תיירות), בין היתר, בזכות המטבע החלש.

כלכלת סין צפויה לצמוח ב-2023 בשיעור של 5% אחרי צמיחה של 3% ב-2022. סין יצאה בתחילת 2023 ממגבלות הקורונה, אך ההתאוששות הייתה מתונה מהציפיות. ברקע נמשך המשבר בתחום הנדל"ן וניכרת בריחה של ההשקעות הזרות מסין.

המדינות המתפתחות צפויות לצמוח ב-2023 בשיעור של כ-4% אחרי צמיחה של 4.1% ב-2022. מדינות אסיה המתפתחות, מנוע צמיחה של הכלכלה העולמית, צפויות לצמוח בשיעור של 5.2% אחרי צמיחה של 4.5% ב-2022.

בשונה מעשרות השנים האחרונות, מרבית הכלכלות המתפתחות לא סבלו במחזור הנוכחי מאינפלציה גבוהה משמעותית מהמדינות המפותחות. לכן, באופן  די תקדימי חלקן כבר התחילו להוריד ריבית לפני המדינות המפותחות.

קצב הצמיחה במשק הישראלי ירד בשנה האחרונה בגלל שתי סיבות עיקריות – העלייה בריבית בנק ישראל ל-4.75% והאירועים הפוליטיים הקשורים לרפורמה המשפטית ולתנועת המחאה שקמה נגדה, אשר פגעו בסנטימנט העסקי והצרכני. האינפלציה בישראל התמתנה ל-3.7%.

החל מ-7 באוקטובר ישראל נמצאת במלחמה נגד ארגון חמאס. ברבעון הרביעי צפויה צמיחה שלילית משמעותית ועלייה בגירעון הממשלה. תחזיות הצמיחה לשנת 2024 ירדו ונעות בין 2% בתחזית של בנק ישראל ל-1.6% של משרד האוצר. גידול חד בהוצאות וירידה בהכנסות ממיסים צפויים להוביל לעלייה חדה בגירעון בשנת 2024. שיעור האבטלה נותר נמוך עד המלחמה ואילו הציפיות לאינפלציה ירדו.

השקל פוחת מתחילת 2023 למרות העליות בשוקי המניות בארה"ב. עם תחילת המלחמה הפיחות החריף, אך לאחר מכן השקל התחזק משמעותית אף מעבר לשערו לפני המלחמה. בנק ישראל הודיע על מכירות דולרים כדי למנוע פיחות בשקל.

 

מנורה מבטחים פנסיה וגמל בע"מ חברה מנהלת של קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות, ומנורה מבטחים ביטוח בע"מ העוסקת במוצרי ביטוח. החברות העוסקות בשיווק ולא בייעוץ פנסיוני.  האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי, ואינו מהווה התחייבות לעניין ההערכות ו/או אומדנים לעניין השגת תשואה ו/או תשואה עודפת. הסקירה מהווה התייחסות כללית שאינה חוות דעת או המלצה לביצוע  השקעה כלשהי או  פעולה כלשהי בניירות ערך או במוצרים פנסיוניים, ואין  מדובר בייעוץ או שיווק השקעות ייעוץ  או שיווק פנסיוני או תחליף לשירות מבעל רישיון המותאם לצרכי הלקוח. האחריות להסתמכות על האמור בסקירה זו על המסתמך בלבד, ולמנורה מבטחים לא תהא אחראית לכל נזק שייגרם למסתמך עליה. לקבוצת מנורה מבטחים עשוי להיות עניין בהשקעות הנזכרות.

נכתב על ידי בן ציון סטאמקר

בעל ניסיון של מעל 20 שנה בשווקים הפיננסים הגלובליים

בעל ניסיון של מעל 20 שנה בשווקים הפיננסים הגלובליים