הסקירה הכלכלית: כל מה שקרה ברבעון השלישי של 2023
הנה חמישה דברים שקרו ברבעון השלישי של השנה:
- בחודש יולי העלה הפד את הריבית לרמה של 5.5%, הגבוהה ביותר שנרשמה מאז שנת 2001, ואותת כי המדיניות המוניטרית הנוכחית תימשך עד להשגת יעד אינפלציה של 2%
- כתוצאה, תשואות האג"ח בארה"ב עלו באופן ניכר והובילו להפסדי הון במהלך הרבעון
- ה-OECD צופה צמיחה נאה ב-2023 אך באותה נשימה מוריד את תחזית הצמיחה ל-2024
- השקל נחלש משמעותית ביחס לדולר ולסל המטבעות
- היחלשות נרשמה בנתונים הכלכליים של אירופה, במיוחד בכלכלית גרמניה
הזווית הגלובלית
ברבעון השלישי של 2023 הצמיחה בכלכלה העולמית המשיכה להיות חלשה בהשפעת האינפלציה גבוהה והעלייה בריבית. כמו כן, המלחמה באוקראינה נמשכת ומשפיעה על הפעילות הכלכלית.
ארגון ה-OECD עדכן את תחזית הצמיחה לכלכלה הגלובלית ל-2023 מ-2.7% ל-3.0%, אך הוריד את תחזית הצמיחה ל-2024 מ-2.9% ל-2.7%. התחזית מציינת שהצמיחה הגבוהה מהצפוי ב-2023 הושפעה ממחירי האנרגיה הנמוכים ומפתיחת המשק הסיני אחרי הקורונה. אולם, השפעת המדיניות המצמצמת של הבנקים המרכזיים, הרעה בסנטימנט הצרכני והאטה בכלכלה הסינית צפויים להוביל לירידה בקצב הצמיחה בשנה הבאה.
המשק האמריקאי צמח ברבעון השני בקצב יחסית גבוה של 2.1% (במונחים שנתיים). על פי התחזית של הבנק המרכזי של ארה"ב, הכלכלה צפויה לעבור מצמיחה של 2.1% בכל שנת 2023 ל-1.5% ב-2024, זאת לאחר שהתחזית ל-2024 עודכנה כלפי מעלה.
הצריכה הפרטית בארה"ב המשיכה לצמוח בקצב גבוה גם ברבעון השלישי. מנגד, חולשה מורגשת בתחום התעשייה, בייצוא ובהשקעות. במקביל, שוק העבודה שמר על איתנות והאבטלה נותרה נמוכה, אך ישנה ירידה מתמשכת במספר המשרות הפנויות.
בחודש אוגוסט חברת Fitch הורידה את דירוג האשראי לחוב הממשלתי בארה"ב מ-AAA ל-AA פלוס בגלל הגירעון הגבוה והצפי להמשך גידול בהוצאות.
קצב האינפלציה בארה"ב עלה מ-3.0% בסוף הרבעון השני ל-3.7% בחודש אוגוסט. נזכיר כי בסוף 2022 האינפלציה עמדה על 6.5%. אינפלציית הליבה ירדה מ-5.7% בסוף 2022 ל-4.3% באוגוסט. ה-FED העלה את הריבית לרמה של 5.25%-5.50% ובפגישה האחרונה הותיר אותה ללא שינוי. יחד עם זאת, הוא העלה תחזית לריבית בסוף 2024 ל-5.1%. בנאומים של בכירי ה-FED, כולל של הנגיד, מועבר מסר שהריבית תישאר גבוהה לאורך זמן כדי להבטיח חזרה בטוחה של האינפלציה ליעד המטרה.
התמ"ג באירופה עלה ברבעון השני ב-0.1%, בדומה לרבעון הראשון. בחודשים האחרונים ניכרת היחלשות בנתונים הכלכליים באירופה, במיוחד בכלכלת גרמניה, שם הוקדה תחזית הצמיחה לכלכלה המקומית ל-0.6%- (לעומת 0.3%- בתחזית הקודמת).
למרות הצמיחה הנמוכה, האינפלציה באירופה נותרה גבוהה. האינפלציה באירופה ירדה בחודש אוגוסט ל-5.2% לעומת 9.2% בסוף שנת 2022. לעומת זאת, אינפלציית הליבה עלתה ל-5.3%, לעומת 5.2% בסוף שנת 2022. במקביל, הבנק המרכזי האירופאי העלה את הריבית ל-4%.
בעקבות ההתמתנות באינפלציה, הבנקים המרכזיים במדינות המפותחות העיקריות האטו את קצב העלאות הריבית ובחלקן עליית הריבית אף נעצרה בחודשים האחרונים. במדינות המתפתחות חלק מהבנקים המרכזיים אף החלו בהורדת ריבית.
ההתאוששות בכלכלה הסינית לאחר הסרת מגבלות הקורונה בסוף 2022 לא הייתה ארוכה. בחודשים האחרונים, על אף תמריצים מצד הרשויות, מורגשת חולשה בנתונים הכלכליים בסין, במיוחד בצריכה הפרטית, כאשר שוק הנדל"ן סובל ממשבר מתמשך. להבדיל ממרבית המדינות בעולם, האינפלציה בסין נמוכה.
הכלכלה העולמית סובלת מעלייה בפרוטקציוניזם וממלחמת סחר שנמשכת בשנים האחרונות ואף מתגברת, במיוחד מצד המדינות המפותחות נגד סין. הצדדים נוקטים בצעדים שונים כדי לזכות ביתרון תחרותי ולפגוע בכלכלת יריב.
בשווקים הפיננסיים בעולם נרשמה לרוב מגמה שלילית במהלך הרבעון השלישי, כאשר מרבית מדדי המניות העיקריים ירדו. המגמה השלילית הושפעה מעלייה של קרוב ל-25% במחיר הנפט, התחזקות הדולר האמריקאי בכ-3% מול סל המטבעות ועלייה מתמשכת בתשואות של אגרות החוב הממשלתיות, במיוחד בארה"ב.
מה קרה בישראל?
המשק הישראלי צמח ברבעון השני בשיעור של 3.1% אחרי צמיחה דומה ברבעון הראשון. בלטה בחולשתה הצריכה הפרטית. ההאטה בצמיחה, אחרי צמיחה בשיעור של 6.2% בשנת 2022, נובעת מהירידה בצמיחה בעולם, מההשפעה של עליית הריבית בישראל ומחוסר הוודאות הפוליטית בעקבות קידום הרפורמה המשפטית ע"י הממשלה וההתנגדות הציבורית שהתעוררה נגדה.
האינדיקאטורים השוטפים משקפים המשך צמיחה בקצב מתון גם ברבעון השלישי. בנק ישראל צופה שהמשק יצמח בשיעור של 3% בשנים 2023 ו-2024.
שוק העבודה בישראל ממשיך להיות הדוק. שיעור האבטלה ירד בחודש אוגוסט לשפל היסטורי של 3.1%. במקביל, מספר המשרות פנויות במשק המשיך לרדת בחודשים האחרונים, אך בחודש אוגוסט הירידה נעצרה. בחודשים האחרונים חלה האצה בקצב הגידול בשכר הממוצע במשק, בין היתר בגלל חתימה על הסכמי השכר במגזר הציבורי.
בגזרת הנדל"ן נמשכת ירידה בביקוש לדירות שהתחילה בשנת 2022 תוך צמצום משמעותי בכמות העסקאות, וזאת בעקבות עליית הריבית המהירה. מגמת האטה בביקוש ניכרת הן בשוק הדירות החדשות והן בשוק היד שנייה. מדד מחירי הדירות ירד מקצב שנתי של 20% בשיא ל-3.2% בחודש יוני 2023.
כמו כן, מתחילת השנה ניכרת ירידה בגביית המסים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עומד על 1.2% תמ"ג לעומת הגירעון המתוכנן בכל שנת 2023 בשיעור של 1.1%.
האינפלציה במשק ירדה מ-5.3% בחודש דצמבר 2022 ל-4.1% באוגוסט 2023. בנק ישראל העלה את הריבית ל-4.75%, אך בהחלטה האחרונה בחודש ספטמבר הותיר אותה ללא שינוי. השקל נחלש מתחילת השנה בכ-8.5% מול הדולר האמריקאי, בכ-7.5% מול האירו ובכ-5% מול סל המטבעות.
חברת הדירוג Moody's הורידה את תחזית הדירוג לישראל מחיובית ליציבה. חברת הדירוג S&P אשררה את דירוג האשראי ותחזית הדירוג לישראל ברמה של AA מינוס.
השווקים הפיננסיים
מתחילת השנה שווקי המניות בעולם הציגו ביצועים נאים ועודפים על פני השוק הישראלי. עם זאת ברבעון השלישי של השנה שוק המניות המקומי הציג תשואה גבוהה יותר ביחס למדדים העיקריים בעולם.
בחודש ספטמבר נרשמה עליית בתשואות במרבית שווקי החוב ובכל הטווחים, ובפרט באג"ח של ממשלת ארה"ב, שם התשואה ל-10 שנים עלתה ב-0.45% לרמה של כ-4.6%. העלייה בתשואות נרשמה חרף נתוני האינפלציה שמצביעים על המשך ירידה באינפלציית הליבה (מדד PCE Core ירד מקצב שנתי של 4.3% ביולי ל-3.9% באוגוסט).
הסיבות העיקריות האפשריות לעליית התשואות:
- הבנק המרכזי האמריקאי כאמור לא העלה את הריבית בספטמבר, אך העלה את התחזית לריבית בשנת 2024 ב-0.5% ל-5.1% והמשיך להעביר מסר "נצי" ביחס לכוונתו להמשיך במדיניות המוניטרית הנוכחית.
- מחיר הנפט המריא בספטמבר בכ-10% בהמשך לעלייתו בחודש אוגוסט למחיר של למעלה מ-90$ לחבית נפט.
- הגידול בגירעון הממשלתי בארה"ב גורם לעלייה בקצב הנפקות הממשלה.
*מובהר כי האמור בסקירה זו מבוסס על מידע פומבי וכולל הערכות ואומדנים צופי פני עתיד, וייתכן כי בפועל התוצאות תהיינה שונות. אין לראות בסקירה זו משום ייעוץ להשקעה ו/או להסתמך עליה לשם קבלת החלטות השקעה כלשהן ואין בה משום המלצה לרכישת ניירות ערך כלשהם.