דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

איך מפקיד לפנסיה מי שהוא שכיר וגם עצמאי?

במציאות הכלכלית של היום, רבים מאתנו בוחרים להיות "בילנסרים", כלומר להשלים הכנסה בשעות הפנאי, במקביל לעבודה בשכר גלובלי או שעתי. אבל, כשהמדינה דורשת מאתנו להפקיד לפנסיה גם בתור שכירים וגם בתור עצמאיים, המצב נהיה מבלבל. כך תעשו סדר בנתונים ותוכלו לחסוך יותר

מאת: יגאל פלג

אם אתם עובדים כעצמאיים, בטח קיבלתם בסוף 2019 מכתב מפתיע מרשות האכיפה והגבייה. במכתב נאמר שהחל מ-2017 חלה עליכם חובה לפתוח קופה לחיסכון פנסיוני במסגרת קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים, או להסתכן בקנס של 500 שקלים על כל שנת הפרה. המכתב הזה כנראה תפס אתכם בהפתעה, בין השאר משום שאתם כבר מפקידים לקרן פנסיה – בכובע השני שלכם, כשכירים!

בואו נעשה סדר. אם קיבלתם את המכתב, אתם עצמאיים בין הגילאים 21-60 ורשומים שישה חודשים לפחות כעוסק במס ערך מוסף. במילים אחרות, אתם עצמאיים, גם אם במקביל אתם שכירים שמשלמים מסים ומפרישים לפנסיה ולגמל. אפשר להתעלם מהמכתב רק אם מלאו לכם 55 לפני ינואר 2017, מה שאומר שחל עליכם הפטור מהפקדות לחיסכון הפנסיוני.

בכל אופן, אין צורך שתפקידו פעמיים לפנסיה, אך כן נדרש שתפקידו משתי המשכורות באופן מאוזן, שהולם את רמת ההכנסה הכוללת שלכם. כך, תוכלו לוודא שאתם ממקסמים את הסכום שניתן לחסוך לפנסיה, ויכולים לחיות לאחר הפרישה ברמת החיים שאליה התרגלתם, בלי קשר לאם הרווחתם יותר בתור שכירים או בתור עצמאיים.

לצפייה בסרטון >>> 


כדי לעשות זאת, תבדקו קודם כל כמה המעסיק מפקיד עבורכם כשכירים. לאחר מכן, תבדקו כמה אתם מחויבים להפקיד כעצמאיים. אם כעצמאיים אתם מרוויחים עד חצי מהשכר הממוצע במשק, עליכם להפקיד 4.45% מההכנסה. עבור שאר ההכנסה ועד גובה השכר הממוצע במשק, עליכם להפקיד 12.55%. לכל הכנסה שמעבר לכך, אין חובה להפקיד לפנסיה, אך מומלץ לעשות זאת בכל מקרה.

כעת, הגיע הזמן להשוות. אם קיים פער בין הסכומים, תידרשו להשלים אותו. לדוגמא, אם המעסיק מפקיד לכם מידי חודש 500 שקלים, בעוד שגובה ההפקדה שאתם מחויבים לו כעצמאיים עומד גם הוא על 500 שקלים בחודש, לא תחויבו לבצע הפקדה עצמאית. לעומת זאת, אם המעסיק מפקיד עבורכם רק 300 שקלים, תחויבו להשלים את הפער, שעומד על 200 שקלים, באופן עצמאי. 

חיסכון משלכם

את ההפקדה העצמאית תוכלו לבצע לאותה קרן שבה מנוהלת הפנסיה שלכם מטעם מקום העבודה, באמצעות הסוכן הפנסיוני, או לחיסכון פנסיוני נוסף. זאת הזדמנות מצוינת לבחור את המוצר או המוצרים שמשתלמים לכם ביותר, מבחינת גודל ויציבות החברה המנהלת את החיסכון, מסלול ההשקעות ודמי הניהול שאתם משלמים.

אל תחששו גם להתייעץ עם הסוכן הפנסיוני כדי להתאים את התנאים במוצר שבחרתם לצרכים בשלב הנוכחי בחייכם. לדוגמה, אם כרגע אין לכם בן/ת זוג וילדים, אין סיבה שתשלמו על מרכיב ביטוחי שנועד לפצות אותם במקרה של מוות בטרם עת. זכרו שתמיד יהיה אפשר לשנות את מרכיבי הקרן בשלב מאוחר יותר, אם תחליטו להקים משפחה או תתקרבו לגיל הפרישה. 

פנסיה זה לא רק לפנסיה

החל משנת המס 2018, ניתן להטיל קנסות על עצמאיים שהכנסתם עולה על 63,600 שקלים בשנה (נכון לשנת 2021) ואשר לא הפקידו לביטוח פנסיוני את הסכומים הנדרשים בחוק. זאת, כשלעצמה, סיבה מצוינת להסדיר את ההפקדות כבר עכשיו. אבל גם אם ההכנסה שלכם כעצמאיים לא מגיעה לרף הזה, יש לכם סיבה טובה להפקיד, ולו בשל הטבות המס שלהן אתם זכאים כעצמאיים. תקבלו אף הטבות מס נוספות אם תבחרו להפיד לקרן השתלמות. קרן שלהזכירכם, ניתן למשוך את מלוא הסכום שהצטבר בה לאחר שש שנים וליהנות מפטור ממס. 

יותר מדרך אחת לחסוך

אם עדיין נשאר לכם כסף פנוי אחרי ההפקדות, שווה לכם לבדוק אפשרות להפקיד אותו בקרן הפנסיה שלכם. אין חובה לעשות זאת מבחינת החוק, אך קחו בחשבון שכך תוכלו להגדיל גם את החיסכון הכולל לפרישה. זכרו, ההפקדות לקרן הפנסיה אינן מחויבות במס. זאת ועוד, מתוך הסכום שנצבר בקרן נגזרים הכיסויים הביטוחיים, שנקראים כך משום שהם מבטחים אתכם, במסגרת קרן הפנסיה, למקרה של אובדן כושר עבודה או נכות.

בנוסף, אם אתם חוסכים למטרה שתרצו להשיג לפני גיל הפרישה, כמו מימון לימודים לילדים, תוכלו להשקיע את הכסף הפנוי בקופת גמל להשקעה. מדובר באפיק חיסכון לטווח הבינוני-רחוק שניתן להפקיד אליו עד 76,449 שקלים בשנה לאדם, בהפקדה חודשית או חד-פעמית. את הכסף ניתן למשוך מתי שתרצו, בכפוף למס רווחי הון, או להמתין לגיל 60, אז ניתן למשוך אותו במלואו כסכום הוני או כקצבת זקנה נוספת שפטורה ממס.