דלג לתוכן הדף
דלג לתוכן הדף
|

לא רק בגלל החובה: כל הסיבות להפקיד לפנסיה כעצמאים

המדינה אומנם קבעה קנס לעצמאים שלא מפרישים לפנסיה, אבל יש סיבות טובות בהרבה לחסוך לחיים שלאחר הפרישה. כך תעשו זאת נכון

יש עצמאים שלעולם לא יתחרטו על ההחלטה לצאת לעצמאות – הם נהנים להיות הבוסים של עצמם, לבחור את הלקוחות שלהם ולהחליט כמה קשה הם רוצים לעבוד או כמה הם רוצים להכניס באותו חודש. לצד היתרונות, יש כמובן לא מעט חסרונות: הזכות לבחור לקוחות מתאפשרת רק במידה שבכלל מצאתם מספיק כאלה, ובמידה שלא – המשכורת בסוף החודש עלולה להיות נמוכה מדי. לחסרונות האלה מצטרף עוד חיסרון משמעותי: כעצמאים, אין מעסיק שחולק אתכם בהפרשות לקרן הפנסיה ולקרן ההשתלמות. בע וד ששכירים זוכים לכך שמעסיקם יפריש להם לפנסיה מדי חודש לפחות 18.5% מסכום משכורתם, עצמאים צריכים להפקיד את כל כספי החיסכון שלהם לגמרי בעצמם, על חשבון הרווחים שלהם.

עד 2017, עצמאים כלל לא היו חייבים לעשות זאת. הם יכלו להעביר את כל חייהם המקצועיים מבלי להפריש ולו שקל אחד לקרנות חיסכון. ב-2016 חוקק, במסגרת חוק ההסדרים, חוק פנסיה חובה לעצמאים, שלמעשה מגדיר את הפנסיה כחובה ומגדיר כמה חובה על עצמאיים להפריש ממשכורתם. החוק חל על כל מי שעבר את גיל 21 ופטור ממנו רק מי שהגיע לגיל 55 בינואר 2017. 

איך זה עובד?

על עצמאים שמרוויחים עד מחצית מהשכר הממוצע במשק (בינואר 2022 מדובר היה על 10,762 שקלים) חלה החובה להפקיד לפחות 4.45% מגובה שכרם. עצמאים שמרוויחים סכום שנע בין חצי מהשכר הממוצע במשק ועד לסכום השכר הממוצע במשק, אמורים להפקיד 12.55% משכרם. עצמאים שמרוויחים יותר מהשכר הממוצע במשק מחויבים להפריש 822 שקל לחודש באופן גלובלי. כלומר, לא משנה כמה אתם מרוויחים – כל עוד מדובר בסכום שעולה על השכר הממוצע במשק, נכון למועד ההפרשה.

בשוק העבודה קיים סוג נוסף של עובדים, מלבד שכיר ועצמאי - מי שהוא גם וגם. זהו אדם שעובד כשכיר (ולא משנה אם במשרה מלאה או חלקית) ובנוסף לכך, גם עובד כעצמאי. טבח שעובד במטבחה של מסעדה ומקבל על כך משכורת קבועה ואז חוזר הביתה, מכין במטבחו הפרטי אוכל ומוכר אותו ללקוחות – הוא דוגמה טובה לסוג כזה של עובדים. האם גם עליו חלה החובה להפקיד לפנסיה? ובכן, אם משכורתו כשכיר מגיעה ל-4,500 שקל בחודש – הוא לא חייב להפריש כספים לפנסיה בצורה עצמאית. המעסיק כבר מפריש את הסכום שמספיק כדי לסמן V על המינימום הדרוש.

איך מפריש לפנסיה מי שהוא שכיר וגם עצמאי? המדריך המלא כאן

נכון לשנת 2021, עצמאים שיימנעו מהפקדות חיסכון או שלא יפקידו את מלוא הסכום הדרוש - ייקנסו ב-500 שקל לשנה. עם זאת, ניתן להעריך שזהו רק השלב הראשון, ושהאוצר צפוי להחמיר את הקנס הזה בשנים הבאות. ובכל מקרה – מה עדיף? להפסיד 500 שקל בשנה או להרוויח פנסיה שתקיים אתכם אחרי שתרצו לפרוש?

אפשר לקחת יוזמה

אם תשאלו אותנו, האינטרס שלכם הוא להפקיד כמה שיותר לחשבונות החיסכון שלכם. אחת הסיבות לכך היא שבאופן יחסי למקביליו בעולם – העובד הישראלי מתחיל לחסוך מאוחר. השילוב של שירות צבאי, טיולים ולימודים מכניס אותו לעולם של "הגדולים", עם משרה מלאה בשכר מכובד – כמעט לקראת גיל 30. כ-40 שנה לאחר מכן, כאשר יצא לפנסיה, הוא עשוי לגלות שהצבירה בקרן לא מספיקה על מנת לקיים אותו בכבוד, מה שייאלץ אותו להמשיך לעבוד גם לאחר מועד הפרישה. לכך יש להוסיף את אופי העבודה של נשים, שפער השכר בינן לבין גברים הולך וגדל, סטטיסטית, עם הגיל. בתוספת חופשות לידה ארוכות והפסקות אחרות בקריירה, גם הסכום שהן חוסכות לפנסיה עשוי להתגלות במרוצת השנים כלא מספיק על מנת לקיים אותן בכבוד.

כדי לא להיקלע למצב הזה, יש שני דברים שאפשר לעשות – להתחיל לחסוך יותר, בגיל מוקדם יותר, או להעלות את סכום ההפרשה לפנסיה בעצמכם. למעשה, כל עובד ועובדת – ולא משנה אם הם שכירים או עצמאיים – יכולים להגדיל את סכום ההפרשה מהמינימום שנלקח להם מהמשכורת (6% עבור שכירים). ברמה החודשית אתם כמעט לא תרגישו את ההבדל, אך בצבירה לפנסיה, בסיוע הריביות, סכומים אלה יכולים להגיע למאות אלפי שקלים נוספים, שבוודאי יתרמו לצבירה הכוללת. 

קצת פחות מסים לשלם

אם איכות החיים שלכם לאחר הפרישה היא לא סיבה טובה מספיק להפקיד לפנסיה, כדאי שתדעו שגם המדינה מתמרצת אתכם לעשות זאת. למעשה, המפקידים עד 33 אלף שקל בשנה בחשבון חיסכון פנסיוני (קרן פנסיה או השתלמות) מקבלים בחזרה 30% מסכום זה דרך ניכוי מהחזר המס השנתי.

ישנן סיבות נפרדות ומשתלמות להפקיד לקרן השתלמות. אם עד שנת 2017, כדי לקבל הטבת מס על הפקדה לקרן השתלמות, הייתם צריכים להפקיד סכום השווה ל-7% מההכנסה שלכם כעצמאים, רק כדי לקבל הטבה שנספרת אחרי ה-2.5% הראשונים והלאה – כיום ההטבה נספרת כבר מהשקל הראשון שהופקד לקרן.

בכל מקרה, לא משנה מה גובה ההכנסה השנתית שלכם כעצמאיים – תמיד מומלץ שתגיעו בקרן ההשתלמות לתקרת ההפקדה השנתית, כפי שנקבעה על ידי משרד האוצר. נכון לשנת 2022, מדובר ב-18,480 שקלים בשנה. זה הסכום המקסימלי שניתן להפקיד על מנת לזכות בהטבות מס הכנסה, וזה גם סכום שאחרי שש שנים ממועד ההפקדה תוכלו למשוך מתי שתרצו, או לחסוך לפנסיה, עם פטור ממס.